text Tobias Christoffersson
foto Peter Kroon

Det gick bra för besöksnäringen i Sverige 2016. Statistik från Tillväxtverket och Statistiska Centralbyrån visar till exempel att antalet hotellövernattningar ökade med 6 procent i Stockholm och Göteborg och i Skåne som helhet med 6,7 procent under fjolåret. Inte illa - men i Malmö var ökningen mer än dubbelt så stor! Hela 15 procent fler gästnätter bäddade stadens 33 hotell upp i sina cirka 4 800 hotellrum jämfört med 2015. Totalt skedde 1 805 479 övernattningar, en ökning med 241 604 stycken.

Hur passar Hyllies två hotell in i bilden? Malmö Arena Hotel med 295 rum, öppet sedan mars 2015, Quality Hotel View med 302 rum, öppet sedan januari 2016. Mycket väl, visar det sig efter en koll med hotellcheferna Linda Persson och Jenny Pieplow Benestam.

Plockar marknadsandelar
- Vi ökade med 22 procent under 2016 och plockar marknadsandelar jämfört med branschen som helhet i Malmö. Vi vill gärna slå oss på bröstet för det och tro vi gör något bra, men det handlar också jättemycket om Hyllie som område: närheten till Kastrup och att allt fler företag etablerar sig här, säger Linda Persson, general manager för Malmö Arena Hotel.
- Eftersom 2016 var vårt första år kan vi inte jämföra med tidigare, men vi ligger väl över Malmös genomsnittliga beläggningsgrad 68,8 procent. Det går riktigt bra för oss, och jag är säker på att vi har en stor del i Malmös ökning, säger Jenny Pieplow Benestam, general manager för Quality Hotel View.

Starkt konferens- och kongressår gav rekord
Till besöksrekordåret 2016 bidrog flera olika faktorer i samspel: ett starkt kongress- och konferensår i staden och ett ovanligt rikt utbud av evenemang, med allt från påvens besök till konserter med Avicii och Håkan Helström, EM i handboll och Dreamhack. Samt inte minst att Köpenhamn hade ett extraordinärt kongressår då efterfrågan på hotellrum "spillde över" på Malmö.
Både svenska och internationella gäster har ökat, och bland de senare är danskarna inte oväntat flest, följda av tyskar och britter. Fast inte på hotellen i Hyllie. Där är tyskarna flest, följda av danskar, britter och kineser.
- Vi ser en tydlig ökning av långväga internationella gäster 2016 jämfört med 2015, framför allt kineser och amerikaner som är på långresor i Europa och övernattar på väg till eller från Kastrup. Våra tyska gäster kommer i högre grad hit för att stanna några dagar och uppleva Malmö, berättar Linda Persson.

Läget - en framgångsfaktor
För både Linda Persson och Jenny Pieplow Benestam kändes det lite ovisst inför öppnandet av deras respektive hotell. Läget i en ny stadsdel under uppbyggnad en bit från city - hur attraktivt var det egentligen? Mycket, skulle det visa sig. Och det är just läget som båda anger som största framgångsfaktor.
- Med 12 minuter direkt till en internationell flygplats är läget i Hyllie på sätt och vis bättre än i city. Det går faktiskt snabbare att ta sig till och från Kastrup från oss jämfört med flera hotell i närheten på den danska sidan. Vi är nästan ett flygplatshotell, säger Jenny Pieplow Benestam.
- Många av våra gäster tycker att hotellet är centralt beläget, det är en av de saker flest framhåller i våra enkäter. Och det är ju intressant, för så tänker man ju inte ur Malmöperspektiv. Men gästerna ser att det tar två minuter till Triangeln, att Emporia ligger alldeles intill och att Kastrup är nära. Och om våra gäster har den utgångspunkten kan vi också ha det! säger Linda Persson.

Allt fler företag väljer Hyllie
Det fruktbara läget i Hyllie är mer än närheten till både Kastrup/Köpenhamn och Malmö. Det är också närheten till evenemangen och affärslivet i själva Hyllie - i allt högre grad det senare.
- De senaste åren har många företag etablerat huvudkontor, kontor och filialer i Hyllie, varav fler internationella. Det är positivt för hela regionen och betyder mycket för oss. IKEA:s Hubhult med tusen besökare i veckan är det främsta exemplet, men det finns fler - allt fler, säger Jenny Pieplow Benestam.

Bygger redan ut
Kongress- och evenemangskalendern antyder att 2017 inte gärna kan bli lika fantastiskt som 2016 för hotellnäringen i Malmö, men i Hyllie är optimismen stark och framtidstron stor.
- Första kvartalet i år har varit bättre än det ifjol, och bokningsläget inför hösten ser bra ut. På längre sikt ser vi nya etableringar med nya möjligheter, inte minst kontorshuset The Point precis bredvid oss som börjar byggas nu. Det är jättespännande att få vara med och bygga upp den här stadsdelen, säger Jenny Pieplow Benestam.
För Malmö Arena Hotel är det redan efter två år dags att bygga ut.
Linda Persson:
- Under våren omvandlar vi en takterass till 420 kvadratmeter konferenslokaler och i höst planerar vi byggstart för en ny hotelldel vägg i vägg med den nuvarande: 8-9 våningar med 80-110 nya rum. Vi ser stora möjligheter.