foto Peter Kroon

Det är mindre än ett år tills Ikano Bostads både klimat- och kvadratsmarta hyresrätter på Hyllie allé står klara för inflyttning. Under 2016 är planen att även byggstarta bostadsrätterna i kvarteret Hugin ett stenkast bort. Att bostadsmarknaden i Hyllie vaknat är det ingen tvekan om, och Ikano Bostads ambition är att satsa mer på området.
- Vårt uppdrag är att förenkla för våra kunder och det är precis det vi vill göra här genom att skapa en hållbar stadsdel där allt finns nära, säger Peter Wickström och pekar ut de två befintliga projekten.
I närheten finns även Ikano Bostads nya kontor. Personalen har nyligen flyttat in i nya lokaler - kontoret Klipporna på Hyllie boulevard, och utsikten från husets översta våning är slående. Härifrån ser man både de snart färdiga bostäderna på Hyllie allé och kvarteret Hugin. 

Det byggs mycket här nu. Men när tror du att Hyllie kommer att kännas mer klart?
- Om sex till åtta år. Och det går snabbt som tusan. När kvarteret Hugin är klart 2018, då är vi bara tre år framåt i tiden och en komplett stad med butiker och samhällsservice har redan börjat växa fram.

Bokaler och soligt torg
För att locka verksamhetsidkare till Hyllie bygger Ikano tre lokaler och fyra stycken bokaler i bottenvåningen på Hyllie allé, mot det blivande Allétorget.
- Bokalerna är lite speciella - där kan du både bo och driva galleri eller revisionsbyrå eller vad det nu kan vara. MKB har testat konceptet och det vi ser är att det gynnar myllret i området.
Allétorget får sol i väster och har ett bra läge för alla möjliga verksamheter som caféer och butiker.
Butiksägarna får ett smidigt koncept. Och vad får då de boende i Ikano Bostads lägenheter? Ja, precis som man kan ana färgar storasyster Ikea av sig. Inne i lägenheterna är det fokus på praktiskt vardagsliv och prisvärda kvadratmetrar.

Mycket funktion på liten yta
- Du får mycket funktion och snygg design på en mindre yta. En tvåa som förr skulle varit 60 kvadratmeter är hos oss 50 idag. Vi tar fram smarta lägenheter som vi utvärderar och utvecklar kontinuerligt. Vi gör hembesök hos dem som bor hos oss och tar med oss deras feedback i kommande projekt. Det är till exempel våra kunder som ville att vi skulle använda Ikea-kök.
Även när det gäller energianvändning och miljö ligger Ikano Bostads fokus på att förstå människors behov och en vilja att förenkla vardagen. Byggnaderna klassas som miljöbyggnad silver, och på taken blir det solceller så att de boende själva ska kunna bli energiproducenter så småningom.
- Vi tror att de boende blir mer medvetna om sin egen energikonsumtion när de själva kan producera energi i huset.

Vad saknar du i området?
- Hyllie börjar bli tätt som en innerstad, och nu kommer utegym och löpspår, snart skola och förskola. Men jag saknar en boulebana, en biograf och kvarterskrogen på hörnan. Men samtidigt tar det bara tre minuter med tåget till Triangeln, och då spelar det kanske inte så stor roll om det finns en biograf här eller inte.

Vem är det som kommer att bo i era bostäder i Hyllie?
- De som inte har för starka Malmöpreferenser redan. Den gamla Malmöbon tycker att Hyllie är lite utanför, men nya Malmöbor tycker att Hyllie är nytt och fräscht. Det är de som är early adapters. Och nu har den första etappen vunnit allas hjärtan.

 

 

RÖSTER FRÅN OMVÄRLDEN

Nathalie Koverman, hyresgäst i Ikanos nybyggda bostäder i Kirseberg:
"Ikano är en proffsig hyresvärd, och processen när vi tittade på lägenheter, skrev kontrakt och flyttade in var schyst och smidig. Jag var gravid och ett hormonmonster, och väldigt nervös över att det inte skulle finnas något barnvagnsrum men Ikano var tillmötesgående och löste det. Vi var också många som flyttade in under perioden, och de var noga med att ge oss information, prata med parkeringsvakter och ordna så att det fanns någonstans att kasta kartonger och emballage. De var helt enkelt måna om att flytten skulle gå smidigt. Jag tycker också mycket om huset som vi bor i. Det är ett stort steg att flytta från en gammal och gedigen sekelskifteslägenhet till nyproduktion, men de har lyckats bra med att bygga in de nya husen i stadsbilden i Kirseberg utan att de sticker ut. Det är en bra blandning av människor - barnfamiljer, unga par och pensionärer, så det är gott om liv och rörelse - och det gör inget eftersom det är otroligt bra ljudisolerat. Sen får man ju säga att de tar ett samhällsansvar också - de hade kunnat sälja lägenheterna som bostadsrätter, men istället ger man människor möjligheten att bo nybyggt och centralt."

 

Ulrika Cedwin, Arkitekt SAR/MSA Enter Arkitektur:
"Ikano jobbar väldigt mycket med kundundersökningar och går hem till sina kunder när de bott in sig för att ta reda på vad de kan förbättra, och det får vi ta del av i kommande projekt. Det är väldigt positivt att man får ett hum om vem man bygger för. Ikano bygger för de som annars inte har råd att köpa en dyr bostadsrätt, yteffektiva lägenheter för en kundgrupp som kanske inte har så tjock plånbok. Jag tycker att de tar ett socialt ansvar i det de bygger. Sen tycker jag att det är bra att jag som arkitekt får veta att i detta området vill kunderna ha en viss typ av bostad."

Påminner inte Ikanos koncept lite om storasyster Ikea, med plånboksvänligt och ytsmart tänk?
"Jo, absolut. Jag har jobbat åt dem i några år nu och det känns som att vi går mer och mer åt Ikea-hållet vilket är positivt - Ikea har ju något som definitivt funkar."

 

HYLLIE.COM SÄTTER BETYG PÅ IKANO BOSTAD:

Kaxighet: 8

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 8

Internationell: 6     

Småländsk: 10

Klimatsmart: 9

 

En småländsk samhällshjälte
Ikano Bostad är en riktig samhällshjälte som bygger för alla plånböcker. I sann Ikea-anda knåpar man år efter år fram allt smartare yteffektiva och genomtänkta boenden för att hålla priserna nere och ge bostadsköparen mer för pengarna. Ikano Bostad såg tidigt Hyllies potential, och satsar stort både i och utanför Hyllie på att förse Malmö med fler bostäder. Och när startskottet för områdets andra etapp går, då kommer man vara snabb att hänga med för att fortsätta utveckla området.

 

Läs mer om Ikano Bostads projekt i Hyllie här.