text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

Den 2 000 kvadratmeter stora odlingen har Mats tillsammans med barndomskompisarna Patrik Pålsson och Mattias Langryd. Kunskaperna kring odling i stor skala är kanske begränsade, men de vägs upp av ett brinnande intresse för bra råvaror och närodlat. Möjligheten att få odla ekologiskt i stan dök upp förra året, när Stadsbruk gav privatpersoner och professionella odlare möjlighet att arrendera mark. Fram till dess bestod odlingarna av kryddor i krukor i hotellets restaurangkök.
Men det var dags att tänka större.

Inspirerad av Chile
Mats har haft hela världen som sin arbetsplats men kommit tillbaka till Malmö efter en sista anhalt i USA. Jobbet har bland annat fört honom till Chile, där vägen mellan råvara och tallrik är betydligt kortare än i Sverige.
- Där var det ett helt annat sätt att tänka, säger Mats. Jag kunde stanna längs vägen och hitta fantastiska grönsaker att ta med till köket. Det är lite den känslan vi vill ta med oss i vår odling.
De stora odlingarna ser vid en första anblick lätt kaotiska ut. Fiberdukar blandas med lysande röd vallmo och en av raderna ser mest ut av bestå av ogräs.
- Det är ogräs, men vi har satt det där medvetet, säger Mats och visar på flera arter i släktet mållor - svinmålla och praktmålla, fröjder för både öga och gom menar Mats som säljer ogräset till flera restauranger i Malmö.

Åtta sorters mynta
Självklart är det inte bara ogräs på odlingarna - långt därifrån. I början av juni har det mesta just tittat upp ur jorden. Men vitlöken står stolt i bäddar av lera och mull och är redan skördad i flera omgångar. Doften går inte att ta miste på när Mats drar upp en av primörerna med namnet Sabadrome.
- Den här kan man lägga hel på grillen och äta med bara lite salt och olivolja, det blir fantastiskt gott!
Annars väntar betor av olika slag på att skördas, liksom majs, rabarber och vacker bronsfänkål. I pallkragar står åtta olika sorters mynta, ett skafferi som får Mats att på stående fot dela med sig av användningstips i köket; till sallader, i drinkar och i marinader - bara att prova sig fram.
- Smaka på den där, säger han och pekar på en av myntasorterna. Den smakar som After Eight i bladform.
Och det gör den faktiskt, den diskreta chokladmyntan.

Marknad i Folkets Park
Resultatet av vännernas odlingsmödor går till stor del till stadens restauranger, till kockar som sätter värde på närodlat och ekologiskt. Närmare kan det knappast bli, centrala Malmö på en bussturs avstånd. Under skördesäsongen säljs arrangeras också marknaden Stadens Skafferi i Folkets Park.
Kraven på ekologisk inriktning är tydliga. Jorden har legat i träda i tio år för att bli fri från eventuella bekämpningsmedel och det är handkraft som gäller när Mats går en match mot ogräset. Gödsel och mull kommer från ekologiska leverantörer och bakom den närliggande häcken svärmar bina i sin kupor för att hjälpa till med den nödvändiga pollineringen.
- Vi blir inte rika på det, men det är riktigt roligt och ren terapi för själen efter en arbetsdag vid skrivbordet, konstaterar Mats.

Stadsbruk är ett projekt som drivs av Malmö stad, Xenofilia och SLU i Alnarp, i syfte att skapa en grön och ekologisk stad. Projektet finansieras av Vinnova. Idag finns odlingar i Västra Skrävlinge, Botildenborg och senast i Hyllie.
Läs mer om Stadsbruk här.