text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

Förra året fick flera av pallkrageodlarna ovälkomna besök av kaniner och harar som gladdes över alla framdukade gröna delikatesser. I år är området noggrant inhägnat av hönsnät. Man går in genom en liten grind.
Inne i polytunneln, ett enkelt växthus, växer det för fullt. Långa rader av glada växter trängs. På vänster sida står bland annat Eszter Kopsciks tomatplantor. En av dem är stor och buskig och två andra långsmala och rangliga.
- Den här fina, buskiga har stått här hela tiden och de långsmala har vi haft hemma tills häromdagen när vi tog hit dem. Man ser en tydlig skillnad på hur de mår, säger Eszter Kopscik.


Sålt grödor i Folkets park
En del av växterna i polytunneln hör till Stadsbruks professionella odlare. De har nyligen haft marknad i Folkets park och sålt sina grödor.
Utanför växthuset börjar odlarna samlas. Det ska bli grillkväll. MatildaEidelöf, fältledare hos Stadsodling, står vid en arbetsbänk och skär ost som hon lägger i delade paprikor. Dessa placeras på ett galler ovanpå glöden i eldstaden.
- Det har gått bra med odlandet sen starten i april. Vi träffar odlarna ganska sporadiskt, men vi har hört att några har fått kontakt med varandra och kunnat hjälpas åt med vattningen. Det var lite det sociala som också var en del av idén med odlingen, säger Matilda Eidelöf.
I närheten av eldstaden står några rejäla bänkar för vilopaus och socialt umgänge. Vid sidan om dessa finns flera stora urnor med sommarblommor och ätbara växter. En kvinna lägger medhavda kryddiga korvar på grillgallret. Det doftar sommar.
För Inger Kers som har odlingsvana från tiden i eget hus har det gått strålande med odling i pallkrage. Hon har bland annat stora mängder sallad.
- Jag redan skördat mycket rädisor. Jag kommer hit några gånger i veckan och vattnar, säger hon.

Rabarber och baracker
I en annan pallkrage växer en rabarberplanta vid sidan om ruccola.
- Rabarbern har vi köpt som färdig planta. Det kommer att bli blommor också, men de har inte kommit upp ännu. Vi har varit här tre fyra gånger den här månaden och pratat med några av de andra odlarna, berättar Berit Ledenstedt, som flyttade till Hyllie tidigt i våras.
Runt om odlingen står byggbaracker på rad och flera byggkranar höjer sig mot himlen. Bostadshus och en skola är på gång.
Någon gång i framtiden ska det anläggas en park på marken vi står på, men inget datum är bestämt.
- Kanske kan det gå att ha en odling i parken, säger Eva Delshammar, landskapsarkitekt hos Malmö stad.     

Intresserad av Stadsbruk i Hyllie?
Maila till eva.delshammar@malmo.se så får du mer information. 


FAKTA STADSBRUK

Projektet Stadsbruk som startades 2014 och pågår till och med augusti 2016. Det är ett samarbete mellan huvudparterna Malmö stad, SLU Alnarp och Xenofilia. Verksamheten finansieras av statens innovationsmyndighet Vinnova. Tanken med Stadsbruk är att privatpersoner och professionella odlare ska odla i staden och att verksamheten ska skapa fler jobb, genom de större odlingarna som för närvarande finns på tre ställen i Malmö: Västra Skrävlinge, Botildenborg och Hyllie. Flera av de kommersiella odlarna i projektet säljer sina grönsaker på lokala marknader i Malmö och till restauranger i stan. Två gångeri månadenarrangerar Stadsbruk matmarknaden Stadens skafferi i Folkets park för sina odlare.

I Malmö finns runt 800 markområden som inte används. I Hyllie finns 6 000 kvadratmeter odlingsbar yta.

 

Läs tidigare artiklar:

Här gror en vacker plats för odling

Här får odlarglädjen slå rot