Text: Tobias Christoffersson
Foto: Peter Kroon

- Med vanliga betongplattor hade vi varit färdiga på några veckor, nu är det ju ett jäkla pill. Fast det blir snyggt, riktigt snyggt.
Emil Färdig pustar ut en stund och blickar ut över en öppen yta alldeles norr om Hyllie Allé, just där Tygelsjöstigens pilallé korsar. Den öppna yta som han och hans två arbetskamrater Marcus Nordbladh och André Vesterelve är på god väg att förvandla till Hyllies nya torg: Allétorget.

En kvarts miljon stenar
Den allra första stenen av brunt marktegel från Pedersens Tegl i danska Broager lade de i norra hörnet måndag veckan innan jul. På högkant får stenen sidan 21 gånger 5 centimeter, och på högkant ska torgets tegel läggas, i ett elegant pilmönster. Sten för sten, rad för rad över två tusen sexhundra kvadratmeter. Cirka 247 600 stenar, nästan en kvarts miljon, blir det totalt. Efter tre månaders slit börjar de tre stensättarna från Broby Sten- och Plattsättning se slutet på ett annorlunda uppdrag.
- Det har varit ett roligt projekt. Ja, själva stensättningen kan ju bli rätt enahanda, men det är ovanligt att få jobba med så mycket tegel. Och det ger en extra känsla när man vet att det blir en plats som många kommer att besöka, säger André Vesterelve.
Åtta kvadratmeter var om dan ska de hinna med. De brukar landa på mellan 25 och 30 tillsammans. Men när de jobbar tänker de inte i kvadratmeterrutor utan i varv och rader. Ett varv är en rad med stenar från ena sidan torgytan till den andra.
- Vi måste lägga stenarna rad för rad, en rad i taget, för att de ska komma på plats rätt. Pilmönstret blir till genom att vi lägger med fjärdedels förband. Det innebär att stenarna i raden förskjuts med en fjärdedels stenlängd jämfört med förra raden, berättar Marcus Nordbladh.

Mysigt och intimt
Allétorget är tänkt att bli ett mysigt och intimt torg i en mindre skala än det stora stationstorget vid Emporia och arenan. En mötesplats för invånarna i de 1 700 planerade bostäderna på båda sidor om Hyllie allé som kommer att grönska med många planteringar av träd och blommor, och där möjlighet finns till såväl torghandel och uteserveringar som arrangemang. Med Tygelsjöstigens pilallé som korsar torget förs Söderslätts kulturbygd in i hjärtat av Malmös nya stadsdel, och Allétorgets bruna tegel knyter på sätt och vis också an till den omkringliggande åkermarken när stad möter land.

Mycket jobb i Hyllie
- Det är snyggt redan, men kommer bara att bli snyggare med åren. När tegelstenarna slitits lite blir de släta och kanske till och med lite glansiga. Det ska bli kul att komma tillbaka om några år och kunna säga att "det här har jag varit med och byggt", säger Emil Färdig.
Nu lär det i och för sig inte dröja åratal innan Emil och hans två kollegor efter fullgjort uppdrag återvänder till Hyllie. Som det ser ut nu väntar nästa bara ett stenkast bort, på andra sidan Hyllie Allé.
- Så är det. Det är här nere jobben finns, helt enkelt. Vi har varit med i rätt många projekt i Hyllie de senaste åren. Ett av de roligaste förutom detta var att lägga plattorna kring Charlotte Gyllenhammars fontänskulptur, Mother, i rondellen vid Hyllie Boulevard.

Sena våren bästa tiden
Emil och Marcus pendlar med bil från Broby; det är en och en halv timme enkel väg och tre timmar varje dag (André bor i Sösdala som ligger en halvtimme närmare). Hemifrån halv sex varje morgon, jobba ute i ur och skur…
- Kalla vintrar kan arbetet ligga nere flera veckor, men den här vintern var mild; det var nog bara fyra dagar vi fick stanna hemma för att det var för dåligt väder eller för kallt. Fryser gruset kan vi inte jobba, det är inte mycket att göra åt, säger Marcus.
- Fast jag fick å andra sidan ett ryck annandag jul, jag åkte ner själv och gjorde ett pass. Då var här lugnt och skönt kan jag lova! säger Emil.
- Nä, det är inte kul när det blåser och regnar för mycket, men samtidigt tycker i alla fall jag att det bästa med det här jobbet är just att man är ute i friska luften hela tiden, säger André.
Och han får medhåll av de andra. De funderar lite och kommer fram till att senare delen av våren är den bästa tiden på året att jobba.
Ännu är våren tidig, men inom kort är, ickedestomindre, en kvarts miljon tegelstenar lagda på Hyllies nya torg.

 

Torget -1

Allétorget är formgivet av White Arkitekter på uppdrag av Malmö stad. För projekteringen står Structor med NCC som entreprenör. Allétorget byggs i två etapper. Den första och största inbegriper ytan söder om Tygelsjöstigen (och stigen själv) och beräknas vara färdig mot slutet av sommaren. Den andra utgörs av ytan norr om stigen, i anslutning till Skanskas kommande bostadshus.