Finns det plats för andlighet i ett köpcentrum? Plats att mötas en stund och samtala, om livets stora frågor eller vardagens små? Svaret är ja, och en alldeles specifik sådan plats är belägen vid den röda rulltrappan mellan Scorett, Illums Bolighus och Samsung Experience Store på Emporias plan 2. Här finns varje torsdag mellan halv två och halv fyra Lotta Fång, präst i Svenska kyrkan, Hyllie församling till hands för att prata - med i princip alla om i princip allt.
- Hit kan man komma oavsett vilken religion man tillhör eller vilken livsåskådning man har. Jag är inte här för att värva medlemmar till kyrkan eller dela ut broschyrer, inte alls! Jag sitter mer här som… en möjlighet. Till att mötas, och prata lite, och svara på frågor, om stort som smått, säger Lotta Fång.

Där människor är
För Emporia är den nya mötesplatsen ett sätt att vidga innehållet i köpcentrets koncept "A place to be" och erbjuda tillfällen till gemenskap och upplevelser jämte de som följer med shopping, restaurang- och caféliv med mera. Emporia har först bjudit in Svenska kyrkan i Malmö till att skapa mötesplatsen, men tanken är att andra religioner ska beredas plats i framtiden om satsningen slår väl ut.
För Lotta Fång som präst i den lokala församlingen är mötesplatsen ett spännande sätt att nå ut.
- Jag vill att kyrkan ska vara en självklar del av samhället. Jag vill möta människor i deras vardag också, inte bara vid högtiderna och vid de stora livshändelsernas glädje och sorg, säger hon.
- Men Hyllie kyrka ligger 25 minuters promenad härifrån, vid ett slumrande villaområde där få passerar. Så, då får jag släppa min kaffekopp och ge mig ut - det är ju här människor är!

Samtal och karameller
Hon bjuder på äpplen och karameller - "Himla gott" står det på pappret - och små barn kan få en napp. Då och då stannar någon och låter sig smaka; då och då uppstår ett samtal. Lotta har lärt sig att inte se för angelägen ut; bättre att sitta still och låta människor komma fram själva. Hur många samtal det blir på en eftermiddag varierar mycket, men möten blir det alltid.
- För en stund sen kom tre tjejer och fick varsitt äpple; de studerar handel och berättade om sitt projekt de gör här på Emporia just nu. Här var ett äldre par som ville prata om sin oro över att många lämnar Svenska kyrkan. Och så en kvinna med sitt barn som undrade hur dopet går till, berättar Lotta.
- Självklart är det många som bara tar en karamell och går vidare, men då får jag ändå ett glatt ansikte, ett hej och ett tack- och det är ett slags möte, så mycket mer än inget möte alls. 

Möte som överraskar
Det händer också att någon vill prata om något väldigt personligt, och att den offentliga mötesplatsen på Emporia inte är bäst lämpad för det samtalet. Då kan Lotta Fång - eller den av hennes kollegor från Hyllie församling som är på plats - föreslå att de fortsätter samtalet vid en inbokad tid. Hon har också kontaktuppgifter till andra kyrkor och trossamfund i Malmö.

Vad är ett bra samtal för dig?
- När människor vill prata om något som är viktigt för dem. Om man har en förutfattad mening men efter en stunds samtal kan se att det finns flera sätt att se på saker - då har man kommit ganska långt. Ett bra möte är det som överraskar - och människor överraskar alltid!