En gång bestod Hyllie här jordbruksmark av högsta klass. Det räcker med att gå knappt ett par decennier tillbaka för att minnas området som en del av landsbygden, i kanten av ett växande Malmö. Idag växer hus istället för jordbruksgrödor upp ur marken och på området som ska bli engelsk park växer just nu utställningen Agrikultura fram.

30 verk av 38 konstnärer
Idén till utställningen kommer från konstnären Marek Walczak, sommarboende i skånska Lövestad, och kuratorn Amanda McDonald Crowley från New York.
- Vi har bjudit in 38 konstnärer som tillsammans ställer ut 30 verk som på olika sätt berör vårt förhållande kring mat; var den kommer ifrån, hur vi förhåller oss till den och vilken plats den tar i våra liv, berättar kurator Marek Walczak medan vi promenerar omkring på det flera hektar stora området mellan Hylliebadet och Malmö Arena.

Vid entrén till Agrikultura växer en samlingsplats fram för workshoppar och information. En av konstnärerna som redan är på plats är Farah Welten från New York. I solen utanför en enorm orange byggcontainer, står tavlor med växter bakom glas. De är placerade på papper som behandlats med kemikalier och som tillsammans med solen skapar skuggor på pappret. Resultatet blir detaljrika avtryck där ett smultrons minsta frö snart avtecknar sig på pappret.

Ätbar flygande matta
En hastig blick ut över det böljande, vildvuxna landskapet avslöjar inte mycket. Men så plötsligt är de där, installationerna och odlingarna som formar Agrikultura.
- Det här är en ätbar, flygande matta, gjord av Malmökonstnären Åsa Maria Bengtsson. I slutet av sommaren blir den här skulpturen en sallad, en ätbar performance, berättar Marek Walczak.

Intill sitter Egle Oddo, italiensk konstnär verksam i Helsingfors. Redan i februari började hon planera sitt verk Ark of seeds som visar den biologiska mångfalden när vilda örter blandas med odlade.

- Under sommaren kommer vi att få se hur naturen själv arrangerar sig och blandar det vilda med det odlade, hur de sprider sig och vilka växter som tar över. Här har jag också ett 120 kilo tungt granitägg som symboliserar både de mänskliga cellerna och formen av ett frö, för att vakta odlingen, berättar Egle Oddo.

Mat på Mars
Under promenaden runt det flera hektar stora området, blir utställningen tydligare för varje steg; en krater på en kulle ska få besökare att fundera kring mat på planeten Mars. Lite längre bort har Josh Miller och Wes Heiss placerat ut tre små kupoler där besökare kan studera levnadsbetingelserna för växter i ett allt varmare Malmö år 2050, 2110 och 2180, reglerade av en solcellsstyrd dator.

Under en fiberduk skymtas späda plantor av bovete, en gröda som härstammar från bronsåldern, planterad av Gunnel Pettersson. I slutet av utställningsperioden ska Gunnel Pettersson tillsammans med deltagare i en workshop använda bovetet för att tillverka nudlar.

Grisljud, läkande växter och 40 sorters frukter
Det finns mycket att uppleva på Agrikultura, utställningen som kommer att förändras under sommaren; ljudinstallationer med grisar, världen ur biets perspektiv, läkande trädgårdar och fruktträd med 40 olika fruktsorter.
Öppningsdagen är den 1 juli och Agrikultura pågår sedan till den 27 augusti, öppet fredag till söndag kl 11-18 med ett varierande program med performance-föreställningar och workshoppar.

Läs mer om sommarens program på Agrikulturas hemsida, packa en picknickkorg och upptäck odlingslandskapet i den växande staden!