Med van hand låser Helen Sjövall fast sin cykel i cykelstället. Hon har parkerat i Hyllies cykelgarage förut och tycker att det känns tryggt att det är bevakat dygnet runt.

Hennes man Johan besöker ofta nya Hyllie, men är i cykelgaraget för första gången.

- Från Hyllie är det nära till det mesta. Platsen förändras fortfarande och det kommer att bli ännu bättre när stadsdelen smälter ihop med Malmös centrala delar, säger han.

Cykelgaraget Bike and Ride öppnades i december 2011. Anläggningen är bemannad dag- och kvällstid och bevakas av en bevakningskamera nattetid. Förutom cykelställ med plats för cirka 1 000 cyklar finns här förvaringsboxar, toalett, dusch, lounge och tryckluftspump att låna utan kostnad.

- Vi har en även verkstadsplats där man kan reparera och tvätta sin cykel, säger Fadi Akili, en av garagevärdarna.

Han får ofta frågor om hur man tar sig till och från Hyllie. Då är det bra att Hyllies kundcenter ligger vägg i vägg med cykelgaraget. Många är nyfikna på den nya arenan och vill ta en titt på Malmös nya stadsdel.

Ibland ska folk vara ute och resa i flera veckor och uppskattar att de kan ha sin cykel stående i garaget under tiden, berättar Fadi.

Anläggningen har också haft många studiebesök de senaste månaderna. Det har kommit grupper från Holland och Tyskland och från olika delar av Sverige.

 

"Snabbt - och hälsosamt"

Engelsmannen Keith Parkhouse, som numera bor i Limhamn, tar tåget till arbetsplatsen i Lund. Han tycker att det är perfekt att kunna cykla till stationen i Hyllie.

- Det går mycket snabbare än att ta bussen. Och så är det hälsosamt.

Frida Mattson-Svane och Peter Svane bor i ett koloniområde inte så långt från Hyllie under sommarmånaderna. De tycker att det är en lagom cykeltur till stationen om de behöver ta tåget någon längre stans.

- Det börjar verkligen hända saker i Hyllie nu. Det enda jag saknar är cykelställ på andra sidan av stationen, där finns inga alls, säger Frida.

På andra sidan cykelgaraget hastar Lars Jönsson på sig sin hjälm. Han har precis kommit från jobbet i Lund och ska cykla till hemmet i Djupadal. För honom är Hyllie än så länge mest en byggarbetsplats och ett ställe att ta bussen ifrån.

Pavel Studeny däremot tar gärna en kaffe eller bit mat i väntan på tåget.

- Jag pendlar till Helsingborg och har bara en kvarts cykelväg till Hyllie hemifrån. Det kan knappast bli bättre. Det enda jag möjligen har att klaga på är den skånska blåsten, skrattar han.