Eleverna i Holmaskolan och Krokbäcksskolan har under vårterminen och sommaren, under ledning av konstnärerna Anna Viklund och Anna-Klara Åhrén, gjort mosaiken som nu pryder Vattenparkens murar. Projektet, som nu nått sin final i och med vernissagen, är ett kreativt sätt att låta barn från stadsdelen vara en del av framtidens Hyllie, där de nu satt avtryck med besked.

Något man firade i lyxig anda med fotografering på röda mattan, och mingel med bubbel (pommac) i höga glas och tilltugg.

 

Delaktiga grannar

Anna Viklund och Anna Klara Åhlén har arbetat med flera projekt i mosaik tidigare, bland annat i Folkets Park och Seved i Malmö.

-Vi arbetar alltid med delaktighet från de boende. Nu bor det ju inga människor i det nya Hyllie än men Holma och Kroksbäck är närmaste grannar, säger Anna Klara Åhlén.

Vattenparken i Hyllie planeras var helt färdigbyggd 2013. Den blir en rofylld oas i hjärtat av centrum, med det livsviktiga vattnet som tema. Som nyanlagd park får den fyra hektar stora Vattenparken både ett modernt uttryck och en pedagogisk funktion för Malmös skolbarn.

- Betong kombineras med grönska och vatten, berättar Eva Delshammar, landskapsarkitekt vid gatukontoret, Malmö stad.

 

Klassrum i det fria

I parken byggs en slinga med olika vattenupplevelser, på tio platser behandlas vattnet utifrån skilda frågeställningar, och ett hus byggs speciellt för grupper på studiebesök.

Tidigare har VA Syd, som tillsammans med Malmö stad och Carola Wingren Landskap utformat parken, haft undervisning om dricksvatten i Hyllies vattentorn men säkerhetsskäl satte stopp för detta för några år sedan. Nu kan hela den nya parken fungera som ett stort uteklassrum.

- Att låta skolbarn i närområdet få stå för en del av parkens konstnärliga utsmyckning gör den förstås ännu mer färgstark, säger Eva Delshammar.