Text Lisa Appelqvist & foto Urszula Striner

I dag bor nästa 12 000 barn och unga i Hyllie och närliggande Holma och Kroksbäck. Det nya biblioteket ska fyllas med både böcker och aktiviteter för stora som små, och den kreativa mötesplatsen ska drivas i en samverkan mellan det fria kulturlivet, civilsamhället och olika förvaltningar i Malmö stad.

Skyndar på processen
Och nu skyndas processen på, i alla fall om kulturnämnden i Malmö stad får bestämma. Vid det senaste sammanträdet klubbades ett nytt inriktningsbeslut. Ambitionen är att nästa bibliotek i Malmö ska hamna i Hyllie, och det redan 2023.

- Vi ser att behovet av ett bibliotek i Hyllie är stort redan i dag, och det är anledningen till att vi nu vill skynda på beslutet, konstaterar kulturnämndens ordförande Frida Trollmyr (S).

Embassy of Sharing
Platsen för det nya biblioteket planeras till Embassy of Sharing - det nya hållbarhetskvarteret som i sommar ska börja växa fram på tomten mellan Emporia och järnvägsspåren mot Köpenhamn.

I kvarteret kommer det att byggas sju iögonfallande byggnader med 300 bostäder, kontor, hotell, butiker och restauranger. Samt ett bibliotek alltså, och helt i linje med kvarterets utformning som genomsyras av FN:s hållbarhetsmål med delningsekonomi i fokus.

Plats för kulturlivet
Men det är också ett första steg att balansera upp kulturlivet i Hyllie, som hittills främst har tagit plats i Malmö arena eller som Sommarscen-besök uppe på Emporias takpark.

- Hyllie har snabbt utvecklats till en spännande, kreativ och energisk nod i staden. Vi vill därför få fram fler mötesplatser och lyfta fram kulturen i stadsdelen, säger Amanda Brumark Onsberg (L), vice ordförande i kulturnämnden.