2018 var det Hyllievångsskolans nytänkande arkitektur, med pedagogiken och trygghet i centrum, men även en vacker kurvad tegelstruktur, som sopade banan med de andra finalisterna och knep årets Stadsbyggnadspris.

2019 var det kontorsbyggnaden Dungen, där bland annat Tullverket håller till, som med sitt enorma atrium av träbroar, växtlighet och ljus - även nattetid, tog hem första platsen.

Hållbar arbetsplats med hemma hos-känsla
I år finns det inget Hyllieprojekt med i den kategorin, men väl i det andra årliga priset som delas ut av Malmö stad - Gröna Lansen - för ett miljömässigt hållbart byggande:

Kontorshuset Origo!

Origo färdigställdes 2019 och här har man satsat på det smarta kontoret med hemmakänsla. Varje kontor har egen balkong och alla förutsättningar till en miljövänlig och hälsosam pendling med cykelgarage och omklädningsrum i direkt anslutning.

Det är White Arkitekter som på uppdrag av Wihlborgs fastigheter AB har ritat fastigheten på Bures gata 11 och 13a.

Juryns motivering
"Origo är arbetsplatsen som känns nästan som hemma. Här förenas ett genomgående miljö- och hållbarhetstänk med en omsorg om trivsel och välbefinnande. Varje kontorsdel har en egen balkong med plats för utevistelse, växtlighet och odling. Genom volymhantering och gestaltning samspelar projektet väl med bostadsområdet runtomkring och ger en ny dimension till kontorshus. Bekväma cykelparkeringar på bottenplan och omklädningsrum i direkt anslutning uppmuntrar till cykelpendling. Miljöbyggnad Guld och ett eget miljöprogram med utökade kravställningar, förverkligar de höga ambitionerna från projektering till genomförande och gör Origo komplett."

Juryn består av politiker och tjänstepersoner i Malmö stad, bland annat stadsbyggnadsdirektören Marcus Horning och fastighets- och gatukontorets direktör Anna Bertilson, samt representanter från branschorganisationer.

Läs mer om Origo här

Övriga nominerade till Gröna Lansen 2020:

• Foajén, kontor Nyhamnen

• Aura, kontor Västra hamnen