text Nina Eggerth
foto Urszula Striner

Barnen strömmar ur bussarna på parkeringen och möts av musik och glada tillrop från Vattenmannen och Speed. När alla elever och lärare har samlats framför huvudentrén till Vattenparken blir det allsång - om vatten förstås.
- Alla måste ha vatten! Vatten! Sjung du också, du i rosa mössan. Vatten, alla måste ha vatten! sjunger Vattenmannen och hans kollega Speed i dykardräkt.
Barn och vuxna sjunger för fullt och följer med i simrörelserna som de två musikanterna visar.- Bröstsim allihop och crawl! Fjärilssim. Titta vad fint!

Barnens egen mosaik uppmärksammas
Tekniska nämndens ordförande Milan Obradovic (S) intar den tillfälliga scenen vid entrén. Han börjar med att berömma Kulladalelevernas konstverk i mosaik som pryder bland annat betongväggen intill ingången.
Sen är det stadsträdgårdsmästaren Ola Melins tur.
- Att leka är viktigt, men det glömmer vi vuxna tyvärr bort ibland. Här i parken kan man lära sig det igen och ni får visa hur man gör. När jag var liten fick man inte leka med vatten, men det får man alltså göra här!
Ola Melin fäller upp kapuschongen på sin vattentäta jacka och vattenfallet ovanför honom sätts igång.
- Vatten, vatten, vatten! ropar publiken och vattnet forsar över stadsträdgårdsmästarens huvud och kropp.

Plastankor och vattenkrig
Barnen går in i parken och ger sig i kast med de olika pedagogiska stationerna. Varje station har en idé, en uppgift som ska lösas. I den första guppar små gula plastankor i en betongränna. Tanken är att barnen ska få dem att följ med vattnets rörelse genom att barnen flyttar de olika hindren i rännan så att vattnet rör sig på olika sätt.
Strax intill utbryter vattenkrig på en annan stationen där man pumpar vatten och får det att spruta ur olika munstycken i marken runtomkring. Några av barnen pumpar och andra låter sig glatt blötas ner samtidigt som de skriker förtjust.
Inne i en betongtunnel sitter ett par flickor på en soffa i betong och lyssna på olika ljud som har koppling till vatten.
- Aha, det är en tvättmaskin som låter och det är en toalett som spolar.

Ombyte rekommenderas
Amanda Haux, som arbetar med den pedagogiska verksamheten på Kretseum i ena änden av Vattenparken, står utanför betongröret och tittar på alla entusiastiska barn.
- På lördag har vi invigning för allmänheten mellan klockan 10 och 15. Jag rekommenderar att man tar med ombyte till barnen om de ska leka i parken. På lördag har Kretseum öppet för barn från 12 år och vuxna.
Kretseum är enkelt beskrivet en pedagogisk verksamhet i VA Syds regi, som på ett interaktivt sätt lär ut hur vatten, avfall och energi hanteras i den hållbara staden.
En bit bort testar några pojkar att skruva upp vatten med hjälp av Arkimedes skruv, ett 2000 år gammalt redskap för att lyfta upp vatten, som fortfarande används på många håll i världen.
Inget av barnen tycks ha lagt märke till den lugnare delen av parken, med sköna gröna kullar, blommande träd och en skogsdunge. Perfekt för picknick.

 

FAKTA

På lördag 30 maj kl 10-15 är det invigning för allmänheten. Vuxna och barn är välkomna att prova de olika pedagogiska stationerna. Kretseum håller också öppet och rekommenderas för barn från 12 år.