Text Lisa Appelqvist & foto Bojana Lukac/Malmö stad

"Med ljuset som ledstjärna visar bostadskvarteret Prisma upp en välgörande variation i volym- och materialhantering och stor omsorg om mötet med de omgivande stadsrummen. Varje hus har en egen formstark karaktär med olika boendekvaliteter som samtidigt bildar en helhet."

Så inleds juryns motivering om Hylliefinalisten i Malmös finaste byggnadspris.

I gott sällskap
Malmö stad delar varje år ut Stadsbyggnadspriset för arkitektur och stadsbyggnad. Hyllies byggherrar har utmärkt sig riktigt bra hittills. De senaste åren har såväl Hyllievångsskolan (2018) som kontorshuset Dungen (2019) kammat hem det åtråvärda priset som Malmös bästa nybyggnation.

Ifjol vann dessutom kontorshuset Origo miljöbyggnadspriset Gröna Lansen som årets bäst miljömässigt hållbara byggnad.

Även i år är stadsdelen med på finalistkartan, den här gången med Sundprojekts bostadskvarter Prisma, ritat av White Arkitekter.

Spektra & Lux
Bostadskvarteret består av flera huskroppar längs Ymers gata och Sivs gränd i centrala Hyllie. Var och ett av husen har sin tydliga särpräglade karaktär. Så här fortsätter motiveringen:

"Det resliga, eleganta och robusta Spektra skapar både rygg och front och är tydligt karaktärsgivande åt Hyllies växande gröna lunga. ​Den veckade fasaden med vinklade burspråk avslutas uppåt med en känsla av rymd och ger fasaden spänning och kontrast."

"Den varma prisman Lux å sin sida, med sin lärkfasad och de generösa integrerade balkongerna, befäster Hyllies gröna ambitioner och understryker Tygelsjöstigens parkkaraktär. Lummigt inramade uteplatser och smitvägar demonstrerar ytterligare omtanken om mötet mellan bostad och stad."

Årets medtävlande
Kvarteret Prisma tävlar mot ett rostfärgat hyreshus med industriell känsla i Norra Sorgenfri, kontorskomplexet Magasin 211 i en restaurerad gammal varvsbyggnad i Varvsstaden, samt Mary Andersson Lekplats i Sorgenfri.

Årets vinnare av Malmös stadsbyggnadpris offentliggörs vid prisutdelningen i rådhuset den 27 augusti.

Läs mer om kvarteret Prisma här

Läs mer om stadsbyggnadspriset här