Lisa Appelqvist

Senast Hyllie Bryggeri gjorde rubriker här på Hyllie.com så hade det egna ölmärket Psychopipes intagit första platsen som Sveriges bästa öl på den prestigefyllda ölsajten Untappd.

Det var i juli 2018. Sedan dess har grundaren och Vintriesonen Michael Nathhorst tagit in Malmös ölnestor Erik Frithiof, som bland annat ligger bakom prisnominerade Great Swedish Beer Festival i Malmö, för att ta hand om varumärkesbyggandet av Hyllie Bryggeri.

Och nu vill man bjuda in fler i det roliga. 

- Planen är att göra om vårt bryggeri i Vintrie till ett mindre experiment- och testbryggeri, den större produktionen flyttar vi till större lokaler mer centralt, och en crowdfunding ska finansiera det hela. Vi vill bygga ett community, ett nätverk med privatpersoner och företag som tycker om öl, berättar Erik Frithiof.

Crowdfunda och bli delägare
Genom att bidra till satsningen blir man alltså även delägare i Hyllie Bryggeri.

- Vi vill involvera fler, inte bara vara några stycken. Tanken är att man både ska kunna vara med och påverka produktionen och få ta del av olika förmåner, säger Erik Frithiof.

"Små men många". Det där Bamse-tänket från den klassiska seriefiguren är något som har fallit sig naturligt under coronakrisen, berättar han.

Större aktörer avvaktar med att investera, men många bäckar små, till exempel ett nätverk av ölintresserade entusiaster, har visat sig vara en lovande väg framåt:

- Och ju fler delägare vi är, desto fler ambassadörer har vi för Hyllie Bryggeri, konstaterar Erik Frithiof.

Sex till åtta ölsorter
De första fyra åren drev grundaren Michael Nathhorst sitt Hyllie Bryggeri hemma i garaget i Vintrie. Det som var ett hobbyprojekt från början har sedan dess gjort en vända i samarbete med Limhamns bryggeri, för att sedan landa i södra delen av Hyllie igen.

- Det flyttar hit folk från alla hörn och när Malmö växer blir Hyllie bara mer och mer rätt, konstaterar Michael Nathhorst i en tidigare intervju här på hyllie.com. 

I bryggeriets produktion finns i dag mellan sex till åtta olika ölsorter. I sortimentet på hemma-Systemet på Emporia har sju av dem en plats på hyllan. Senaste släppet kom i juni: "Hinken" är en lager som med en extra omgång humle fått en ton av IPA.

Malmö I love you-ölen
Tidigare i våras dök också "Malmö I love you"-ölen upp i pubkylarna (Hyllie Bryggeri finns representerade hos cirka 20 restauranger i Malmö) och på Systembolaget.

- Vi funderade på hur vi som företag kan bidra till en större öppenhet i Malmö. En förståelse för staden och dess situation. Vi ville göra en öl som sammanfattade Malmö, berätta Erik Frithiof. 

Bryggeriet tog kontakt med David Carlson som står bakom "Malmö I love you"-projektet, och Jens Lyckman på Clarion Hotel & Congress Malmö Live som har dragit igång ett "Malmö I love you"-nätverk bland stadens hotellägare, och fick både intresse och klartecken.

Bryggeriet utgick från ett gäng ledord som skulle smaksätta ölen: Komplex, modern, lätt att ta till sig, trendig och inkluderande.

- Det blev en lätt syrlig öl med tropiska humlesorter, som nästan kan jämföras med en lemonad. Den nya batchen är precis klar och ute på hyllorna, berättar Erik Frithiof.

Intresseanmälan
Redan nu kan alla ölentusiaster anmäla sitt intresse för att crowdfunda den nya satsningen hos Hyllie Bryggeri.

- Vi har lite kvar att förbereda innan vi kan komma ut med ett prospekt, förklarar Erik Frithiof, som ändå kan avslöja att den som väljer att bli delägare, förutom aktier även får möjlighet till bland annat ölprovningar med vänner och att ta fram egna etiketter till redan befintliga ölsorter.

Men tyngdpunkten ligger på communityt:

- Hela det här communitytänket handlar om att gå med som delägare och träffa likasinnade. I ölbranschen är vi alla vänner, konstaterar Erik Frithiof.

 

Läs mer om Michael Nathhorsts kärlek till öl och Hyllie här

Fotnot: Uppföljningen av fjolårets succépremiär av Great Swedish Beer Festival i Malmö är planerad till den 24 oktober.