Text: Tobias Christoffersson
Foto: Peter Kroon

Hyllie är inte riktigt som det brukar den här veckan. Från någonstans bakom Emporia hörs rytanden och andra märkliga läten. De visar sig komma inifrån ett tio tusen kvadratmeter stort och åtta meter högt tält, som rymmer utställningen Jurassic Expo. Hela den här veckan har Hyllie nämligen ett mycket speciellt och långväga, eller snarare långtida besök - i form av 29 olika dinosaurier, de flesta i naturlig storlek. 

Klappa och rida
De är väl inte alldeles livs levande, men de rör sig och man får klappa dem. Några får man rent av mata och rida på. Här väntar en spännande dinosaurieupplevelse för i första hand de yngre barnen med familjer.
- Barnen mellan 3 och 10 år är nog de som får den största upplevelsen av våra dinosaurier. Vi har haft tioåringar som inte vågat gå in först och treåringar som rusat in lyckliga direkt, så det är väldigt individuellt hur barnen känner.
Det säger Patrick Bossle, som tillsammans med några vänner skapat utställningen och också är en av dess "rangers" som visar runt och berättar om de olika ödlorna och deras liv och leverne.

Premiär i Hyllie
Ingången genom gapet på en tyrannosaurus rex sätter stämningen, och när en stegosaurus nyfiket tittar upp mot dem som kommer är barnen strax rakt inne i en avlägsen urtid - med fascinerande varelser som de nu får möta en efter en. En maiasaurus-unge tittar just fram ur sitt ägg under moderns vakande blick, en ung brachiosaurus vrider på sin långa hals, och så vidare. I slutet av rundturen får den som vill också hoppa upp och rida på en ankylosaurus eller en triceraptops.
Jurassic Expo är unik som Europas största mobila dinosaurieutställning; den är helt ny och gör sin premiär i Hyllie, för att sedan gå på turné runtom i landet.
- Den här typen av event och happenings är positiva både för oss och för Hyllie i stort, och vi ser gärna fler av dem, säger Anders Börgdal, marknadschef på Emporia.

Jurassic Expo har öppet varje dag mellan 11.00 och 20.00 fram till och med söndag 8 maj, och finns "bakom" Emporia vid Hyllie Stationsväg.