På det som sedan tidigare är känt som Arthur Buckhardts hotelltomt har Malmö stad dukat upp en tillfällig aktivitetsyta. När den norske byggherren drog sig ur blev platsen mest bara ett väntande mellanrum. Samtidigt som naturliga ytor att bara vara på för förbipasserande människor, lyste med sin frånvaro.

Därför: En grön öppen yta dit alla är välkomna, en plats för utställningar och aktiviteter. En plats med drag. Draget.

- Det är en provisorisk yta som vi byggt upp på kort tid, förklarar Maria Nyman, Malmö stad.

- Det är viktigt att det redan nu finns plats för människor att vara och leva på här i Hyllie.

 

Surfa och slappa med hållbar energi

För den som vill hänga finns trädäcket där man kan umgås, koppla av med en bok eller varför inte surfa med sin mobil, ipad eller laptop. Här finns gratis wifi - tack vare hybridkraftverket Giraffen som genererar energi från både solceller och vindkraft. Att det blåser på platsen är alltså ingen nackdel. Vid Giraffens fot finns dessutom åtta eluttag där du med rent samvete kan ladda din telefon eller dator.

Här finns också en blinkande musiksoffa där du kan koppla in din egen musik som då spelas i soffans högtalare.

- Jag tänkte att i Malmö finns så många bänkar - men inget som får en att vilja sitta på dem, säger Fadi Matariy från projektet Gör (om)rådet som kom på idén med den spelande soffan.

- Men med musiken blir det en helt annan sak. Titta bara!

Kring soffan som precis börjat spela flockas några av de 90 tredjeklassarna från skolor i Hyllie som är där för att gjuta betongfjärilar att smycka aktivitetsytan med. De skrattar och dansar med till tonerna.

- Måste man ha sin egen musik, undrar någon.

- Jamen det är ju det coola, svarar en annan av tredjeklassarna.

 

Fjärilseffekt med rötter i ESC

Deras 90 fjärilar i betong är inspirerade av Eurovision Song Contests fjärilssymbol, och på temat Together we are one har eleverna skrivit ner sina tankar på varsitt papper som sedan gjutits in i fjärilarna. Eleverna har också fått göra avtryck med sina händer som en fjäril i fjärilen, och så småningom när betongen torkat ska fjärilarnas målas och placeras ut i en fjärilslund på ytan.

Än så länge är grönskan bara på väg, men mer ska komma inom kort lovar landskapsarkitekten Ola Nielsen från Malmö stad.

- Inför öppnandet av Draget har vi sått gräs och odlat honungsört som inom några dagar blommar i lila. Men här kommer växa fram mer av både gröna och sociala aktiviteter efter hand, lovar han.