Text Lisa Appelqvist & foto Urszula Striner

När Peab bjuder in till nya spadtag i Hyllie så gör man det dubbelt upp. Två olika projekt, The Corner för kontor och Hyllie Homes för bostäder, påbörjas nästan samtidigt.

- För oss är det här en stor sak! De här två fina projekten är en investering på en halv miljard kronor, med förhoppningen att förenkla vardagen för de som arbetar och bor här, berättar Christian Dahlman, affärsenhetschef Peab Projektutveckling.

The Corner
Spadtag nummer ett sker inte på vilken grusplan som helst. Det är den sista pusselbiten i centrala Hyllie. Om två år är centrumområdet intakt med det spektakulära kontorshuset The Corner på plats.

7 000 WELL-certifierade kvadratmeter fördelas på sju våningar i hörnet Hyllie Boulevard och Hyllie Allé.

Här ska människan stå i fokus, även efter arbetstid. Gym och restaurang i bottenplan är till för hela området. The Corner ska bli en inkluderande hörna för liv och rörelse även kvällstid.

- Vår ambition med projektet är att man ska längta hit, konstaterar Christian Dahlman.

Framtidstad
Längtar gör redan första hyresgästen Genetor, co-working-specialisten med kontors- och konferenshotell i noggrant utvalda fastigheter. Wingårdhs arkitekter har ritat fram The Corners välvda panoramafönster och böljande blå fasad.

- Vi brukar säga att man inte ska märka någon skillnad om man bor på lyxhotell eller våra kontorshotell. Det ska bli spännande att vara med på hela byggresan för den här byggnaden. Den passar oss perfekt, säger Genetors Fredrik Sköld.

Tredje spaden tar stadsbyggnadsnämndens ordförande Sofia Hedén hand om:

- De senaste 20 åren har Malmö utvecklats. Från en stad på dekis till en framtidstad. Huset som byggs här kommer verkligen att sticka ut. Det behövs den här typen av byggnader för att en stadsdel ska bli unik, för att man ska se och känna igen sig, konstaterar hon.

Hyllies Homes
Totalt täcker de dubbla spadtagen en yta på 70 000 kvadratmeter. En kort promenad 150 meter söderut, längs med Hyllie Boulevard och den nya stora Hyllievångsparken, kommer ytterligare två nya byggkroppar att växa fram.

Men här är det inte arbetsplatser som ska inhysas, utan framtida Hylliebor.

- Förutom den jättefina utsikten så är jag personligen förtjust i den extra omsorg som vi lägger i form och material på exteriören, säger Kim Kulstad, regionchef för Peab Bostad och avslöjar att Hyllie Homes redan är nästintill slutsålt. 

Med utsikt över Öresund och Danmark åt det ena hållet, och den framväxande stora Hyllievångsparken åt det andra, ska de 68 lägenheterna stå inflyttningsklara våren 2023.

Varit med från början
Peab är en av de största byggherrarna i Hyllie, bland annat med regionens högsta kontorsbyggnad The Point, och var tillsammans med dotterbolaget Annehem först ut med bostadsbyggandet åren 2007-2008.

Här kommer sportfrågan: Dubbla spadtag denna dag - hur känns det?
- Jättekul och speciellt. Av så många olika aspekter. Jag har varit med på den här resan i Hyllie från första början. Det händer inte så många gånger i livet att man kan vara med hela vägen, säger Christian Dahlman.

- Det är verkligen speciellt i dag, att se träden växa vid stationstorget. Det var vi ursprungliga byggherrar som bidrog med varsitt träd vid starten. Det kändes inte lika naturligt då, men nu har Hyllie verkligen blivit ett levande centrum.

 

I korthet/The Corner
• 7000 flexibla kvadratmeter
• 7 våningar
• 3 takterrasser
• Certifieras enligt Miljöbyggnad och WELL
• Wingårdhs arkitekter
• Planerad inflyttning: våren 2023

Läs mer om The Corner här

I korthet/Hyllie Homes
• 68 bostadsrätter i varierande storlek med balkong, uteplats eller terrass
• Svanen-certifieras
• Gemensam takterrass med träningsmaskiner och utsikt över Öresund
• Medelhavsinspirerad gård
• Panorama Arkitekter
• Planerad inflyttning: våren 2023

Läs mer om Hyllie Homes här