Text Lisa Appelqvist & bilder Bojan Lukac

 2018 var det den internationellt uppmärksammade Hyllievångsskolan som tog hem Stadsbyggnadspriset. Och Hyllie fortsätter utmärka sig som hemvist för arkitektoniska pärlor!

Bara ett par kvarter därifrån ligger årets vinnare av Stadsbyggnadspriset. Bakom den väldiga glasfasaden mot Hyllie Allé bjuder kontorshuset Dungen av Fojab Arkitekter in till skog och natur - med golv av mossa, träbroar och träd!

Organiskt och geometriskt
- Det stora atriet med sin organiskt utformade trappa kontrasterar på ett spännande sätt mot den strängt geometriska utsidan. Den ljusa fasaden med sina lätta material, vilar fint på den tyngre sockelvåningen i mörkt tegel med öppningar för entréer och butikslokaler, säger stadsarkitekt Ingemar Gråhamn.

- Med sin djupverkande tredimensionella fasad, har projektet Dungen ett eget personligt uttryck samtidigt som byggnaden inordnar sig i den planerade kvartersstrukturen.

Fojab Arkitekter har ritat Dungen på uppdrag av Wihlborgs Fastigheter. I byggnaden huserar i dag bland andra Tullverket.

 Juryns motivering
"Med hög arkitektonisk kvalitet och med omsorg om detaljerna, bidrar kontorshuset Dungen på ett föredömligt sätt till platsen Hyllie. Byggnadens hjärta, det generösa, norrvända atriet, blir kvällstid en lysande fyr i Arenagatans förlängning.

Trots hyresgästens krav på säkerhet upplevs byggnaden öppen och välkomnande. Dungen erbjuder en arbetsmiljö utöver det vanliga; träbeklädda gångbroar, golv av mossa och roterande (!) träd, som tar interiör och personal till nya höjder.

Med ett brett hållbarhetsfokus, från energioptimering och medvetna materialval till skyltar som kan demonteras och återanvändas, lever projektet väl upp till sitt Miljöbyggnad Guld."

 

Fakta Dungen/Vinnare av Stadsbyggnadspriset 2019
• Typ av projekt: Nybyggnad av kontorshus, verksamhetslokaler
• Byggherre: Wihlborgs Fastigheter
• Arkitekt: Fojab Arkitekter
• Färdigställt: 2019
• Fastighet: Gimle 1
• Adress: Hyllie Allé 36-40

Fakta Stadsbyggnadspriset
• Har delats ut sedan 1982 och belönar värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö. Vid bedömning tittar juryn på arkitektonisk kvalitet, hållbarhet, funktion, nytänkande, process, påverkan och betydelse för staden.

• En jury "Kommittén för Stadsbyggnadspriset", bestående av politiker och tjänstemän i Malmö stad och representanter från branschorganisationer, gör därefter ett urval och tittar närmare på olika projekt, för att slutligen utse finalister till Stadsbyggnadspriset.