Text Camilla Westemar / foto Urszula Striner

Kön ringlar lång till korvgrillningen. På plats finns inbjudna entreprenörer, de som tillsammans ser till att de 70 hyreslägenheterna är inflyttningsklara till årsskiftet.

- Nu är äntligen taket på plats och det ser fantastiskt ut. Jag vill tacka alla som bidrar till att vi i dag står framför ett hus som vi är otroligt stolta över, säger Roth Fastigheters vd Rikard Roth.

Den traditionella taklagskransen hissas av Anders Roth och bakom byggställningarna kan man ana arkitektfirman Juul & Frost spännande formgivning med tegel.

- Vi ser ett hus med detaljer, kvalitet och lösningar utöver de vanliga, på en tomt utan en enda rät vinkel känns det som - en utmaning som arkitektbyrån Juul och Frost verkligen antagit och löst. Vi kommer definitivt att sticka ut här i Hyllie, med vår förkärlek för detaljer. Tillsammans med er skapar vi ett otroligt bygge, vårt andra projekt här i Hyllie, fortsätter Rikard Roth.

Doften av nybygge
Tvärs över Pildammsvägen, på Lindeborg, bor Kjell Ove och Rose-Marie Linell. Ett tag till. Paret är på taklagsfest för att på nära håll följa hur deras framtida bostad växer fram.
- Vi ska bo där uppe, i en tvåa, säger Kjell Ove och pekar upp mot den delvis färdiga tegelfasaden. Senast vi var här fanns det bara ett skal, men i juni säger de att vi får komma in i vår lägenhet och titta igen.

Så varför lämna Lindeborg för Hyllie?
- Det är känslan av att flytta in i något helt nytt och så verkar det vara en bra hyresvärd, säger Rose-Marie Linell.
- Och så närheten till allt i området, här finns det vi behöver, fyller Kjell Ove Linell i.

Unika entréer
I det för dagen uppställda tältet framför huset får husbandet Frances and the Fathers temperaturen att stiga. Efter tal av bland andra arkitekten från danska Juul och Frost, och Anders Andersson från byggherren Thage, bjuder Rikard Roth på rundvandring i två av lägenheterna.

- Välkomna in i ett trapphus som kommer att bli helt fantastiskt, säger Rikard Roth och berättar att unika konstverk ska täcka en av de stora väggarna och att takarmaturen är specialbeställd.

Tilltagen takhöjd
I en blivande fyrarummare går det att ana vad som väntar framtida hyresgäster; en takhöjd på 2,7 meter och stora fönster med generöst ljusinsläpp.

På golvet i ett av sovrummen ligger redan ekparketten på plats och den varma, ljusgrå tonen på väggarna sätter fart på inredningsidéerna.

Projektet Dungen i södra Hyllie kommer att stå klart för inflyttning kring årsskiftet 2019/2020. Uthyrningen av de totalt 70 lägenheterna påbörjades i mars och hittills har 20 av dem fått hyresgäster.

Läs mer om projektet på här