Luft, vatten, ljud, ljus, kost, motion och välbefinnande. Det är de sju delar som tillsammans utgör den helhet i en byggnad som får människan att mår bra och tillika de områden som Well-certifieringen handlar om.

- Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus om du ska tillbringa så mycket tid i en byggnad så måste det vara ett trevligt ställe, konstaterar Phil Williams.

Han är affärsutvecklare på Delos, det amerikanska företag som tagit fram Well-standarden och pekar på hur faktorer som hälsa, kreativitet, välbefinnande, lycka och produktivitet är tätt sammanlänkande. Kort sagt: varje arbetsgivare tjänar på att ge sin personal en bra arbetsmiljö.

- Det handlar inte bara om en sjukdag mindre hos dina medarbetare utan kanske om en bra idé mer - och vad det innebär för din kund och din affärsverksamhet.

 

Först i Norden

Castellum är nu först ut i Norden att tillämpa Well-standarden, som på flera sätt skiljer sig från andra byggnadscertifieringar. Dels därför att den fokuserar på människan i byggnaden, dels därför att den även innebär att man följer upp ute på plats genom att ta reda på hur människorna verkligen mår. Både genom noggranna tester men också genom en uppföljning inför en förnyelse av certifieringen efter tre år. Genom människorna - inte byggnaden.

- Vår kärnverksamhet handlar så mycket om kvadratmetrar och tegel. Men det är egentligen inte det vi säljer, utan snarare bidrag till våra kunders verksamheter. Kan vi bygga in välmåendet i väggarna så kan det leda till en mängd viktiga saker på intäktssidan för företagen i våra kontorshus. Människor som mår bra presterar bättre, säger Caroline Fredberg.

 

Kost, motion och välbefinnande

De sju utmejslade delarna i Well-certifieringen ställer höga krav på ventilation, värme, ljus och ljud. Men också på de områden som man traditionellt inte kopplar till en arbetsplats: kost, motion och välbefinnande, där Eminent kommer att ha ett extra fokus. Näringsriktig och närproducerad mat (delvis från odlingslotterna på takterrassen) är ett av dem. Konst och design ska locka fler att välja trappor istället för hiss för att ge den viktiga vardagsmotionen, och för cyklingpendlaren blir huset en fullträff med topputrustat cykelgarage där man kan såväl meka med cykeln som duscha och byta kläder. Närliggande gym, ljusterapi och avstressande musik ökar välbefinnandet under arbetsdagen.

 

En snäll kontorsbyggnad

Daniel Hohenthal, Kanozi arkitekter, skapade tidigt bilden av Eminent som en vänlig kontorsbyggnad.

- Vi hade ett motto, ett citat från Pippi Långstrump, när vi arbetade med Eminent: Den som är stor och stark måste också vara väldigt snäll. En kontorsbyggnad som är snäll mot sina brukare, genom små gester i designen.

Ett exempel är hur trapporna kommer att utformas.

- Vi har lagt trappan så att det är något man möts av först, och har gett den ett hålrum vilket gör den attraktiv och ljus. Den typen av trappor blir ofta mer använda, och även använda som mötesplats. Det är något som hittills varit svårt att sätta ett värde på, men med Well-systemet fångas de tankarna upp, säger Daniel Hohenthal.

- Det sätter fingret tydligt på mycket av det som vi arkitekter jobbar med. Som att man ska vara stolt och glad över att komma till huset som man jobbar i - det är en viktig del i välbefinnandet.

 

Gemenskap i husets Coffice

Husets bottenplan blir en ljus och välkomnande mötesplats - ett "Coffice" - där mobila ensamföretagare har möjlighet till co-working och delar på kontorsplatser, pentry, teknik möteslokaler med mera. Här finns även reception och bistro som drivs av samma aktör som driver cofficet och på så vis skapar en gemenskap i hela huset.

- Vi jobbar just nu på att realisera vår ambition med bottenvåningen, säger Caroline Fredberg.

Hur känns det att vara först ut i Norden med Well-certifieringen?

- Jätteroligt. Det är en chans att driva utvecklingen, inte bara av oss själva utan sätta standarden för hela branschen. Sen är det viktigt att det inte bara blir ord. Det ska kännas för den som arbetar här när man kommer till jobbet på morgonen, att gud vad härligt det är att jobba här.


Fakta EMINENT:

 •     Nordens första Well-certifierade kontorsbyggnad
 •     Sex våningsplan på 1620 m2  vardera
 •     Byggstart juni 2017- inflyttning januari 2019
 •     Takterrass med arbetsmöjligheter
 •     Adaptiv ljussättning med automatisk "morning & night" mode
 •     First Bike Kit- fullutrustad cykelstation med dusch/ombyte
 •     Möjlighet att hyra ensam arbetsplats eller flera våningsplan
 •     Well-spots som fokuserar på välmående
 •     60 p-platser för bilar med elbilsladdning i garaget
 •     Miljöbyggnad Guld - Near Zero Energy Building
 •     Utekontor på innergården


Läs mer om Eminent här.