Text Lisa Appelqvist & foto Urszula Striner

Den gröna mattan är utrullad. Barnvänligt bubbel står upphällt i finglas på en serveringsvagn och en grön rosett sitter uppspänd på den annars ganska anonyma gårdsdörren.

Men det ska det snart bli ändring på. Två elever knyter upp rosetten och slår upp dörren på vid gavel - ljudet från spelande cikador och rytande lejon strömmar ut i Hyllievärmen.

- Det blev jättefint! Jag tycker bäst om sopkärlen och hur fint de har dekorerat väggarna, säger Anton Barjasic.

Mönsterstarkt savanntema
Han är en av killarna bakom det vinnande bidraget - ett miljörum inspirerat av savannen. Här ska de cirka 600 anställda på de olika företagen i Eminent nu källsortera sitt kontorsskräp.

Geopardmönstrade, tigerrandiga, flamingorosa, krokodilgröna, giraffrutiga, zebragrafiska, lejonvarma, ormslingrande och elefantgråa. Sopkärlen för brännbart, matrester, plast, pappersförpackningar, kontorspapper, färgat och ofärgat glas, radar upp sig med sin mönsterprakt. Savannens exotiska ljud har sällskap av elevernas solnedgångstavlor med tigrar och lejon i effektfull silhuett.

- Vi tänkte att savannen var en kul idé och fint att se på, förklarar Anton Barjasic idén bakom designen.

Social hållbarhet i markköpeavtal
Uppdraget kom när eleverna gick i femman. Castellums nya kontorsbyggnad i Hyllie skulle inte bara bli Nordens första Well Building Standard-certifierade byggnad, utan även stå stadigt på det första markköpeavtalet med Malmö stad där "social hållbarhet" skrevs in som klausul.

VA Syd har hand om Malmös avfallshantering och genom VA Syds pedagogiska verksamheten Kretseum i Hyllie fick närliggande Holmaskolan förfrågan ifall eleverna kunde formge den nya kontorsbyggnadens miljörum.

- Vi hade precis börjat titta på FN:s globala mål och så kom det här som serverat! Läran om sophantering är svår att göra kul, men här fick eleverna chansen att göra något som skulle ge resultat, direkt knutet till verkligheten, berättar Agnes Meiczingerné, en av Holmaelevernas mentorer.

- Folket från Castellum har varit väldigt engagerade och de imponerade med en jury som noga gick igenom alla bidragen. Det var många som var på plats och lyssnade på barnens redovisningar.

Unga med i samhällsbygget
Och nu har hållbarhetsklausulen och skolbarnens design fått sitt konkret resultat. Amanda Haux, ansvarig på Kretseum, har varit kontakten mellan Castellum och Holmaskolan:

- Det är jättebra att vi kan ta tillvara på de ungas tankar. Att vi lyssnar på hur de resonerar, ofta med ett nytänk, och sedan tar tillvara på de här resurserna, säger hon.

- Samtidigt släpps eleverna in och får vara en del av samhällsbygget. De får lov att göra ett riktigt avtryck. Det är bara win-win.

Lätt att göra rätt
Så vad tycker uppdragsgivaren Castellum om Eminents nya miljörum? Sofie Jönsson, förvaltare för Eminent och dagen till ära invigningstalare konstaterar:

- Det har snart gått ett år sedan vi utsåg det vinnande bidraget. Vi fick in åtta fantastiska bidrag med era kreationer och idéer och ni är vinnare allihop.

- Det är viktigt för planeten att vi sorterar rätt. Gamla mjölkkartonger kan bli toapapper och det här miljörummet osar glädje och liv. Det ska vara roligt att gå in i, även för de som jobbar här. Ni har gjort det lätt för dem att göra rätt.

Sagt, men bara nästan gjort. För en sista pusselbit återstod innan miljörummet var helt och hållet färdigt. Den nyss anonyma dörren fick ta emot ett sista avtryck - från elevernas målarfärgsglada händer.

Fotnot: Well Building Standard är en certifiering baserad på studier kring vad som får människor att må bra. Det kan handla om dagsljus, odlingslotter på taket, musik som skapar en avstressande miljö och konst på väggarna. En god arbetsmiljö gör att vi presterar bättre.