text Tobias Christoffersson
foto Peter Kroon

Under juni har den sista inflyttningen skett till det tredje huset i Skanskas kontorskvarter Klipporna, som nu står helt färdigt ett stenkast söder om Hyllie stationstorg och Emporia. 21 000 kvadratmeter sjuder av liv och verksamhet för flera hundra personer, bland annat på Skanskas eget Malmökontor.
Men innanför Klippornas vita fasader finns något mer. De arbetskamrater som går ner på gården för en nypa luft kan komma rakt in i pågående experiment, upptäckter och äventyr.

Lärmiljö för nyfikna barn
Mitt på kvarterets stora innergård finns nämligen en särskild plats där barn kan lära sig och undersöka grundläggande matematiska och naturvetenskapliga sammanhang, som till exempel former, avstånd, vind, ljus, temperatur, våra sinnen och årstidernas skiftningar. Det är en lärmiljö, skapad av Skanska i samarbete med förskoleförvaltningens Pedagogisk Inspiration och Naturskolan. Gården är öppen för alla, och just idag är ett gäng på åtta fem- och sexåringar från Svågertorps förskola på besök.
- Man kan mäta olika former och hur långt det är mellan dem. Titta, här är en meter, från triangeln, och här är en till, till cirkeln, berättar Nikola och visar på olika figurer och avståndsmarkeringar mellan de olika planteringsytorna.

Kan testa och fundera
Här finns termomterar där barnen kan jämföra hur varmt det är i ljus respektive skugga och fundera över skillnaden; här finns vindflöjlar och vindsnurror; här finns trattar med olika utgångar i en betongmur där barnen kan prova hur ljudet färdas; med mera. Och så finns här i en av planteringsytorna vad som ser ut som en nedgrävd spann, som tre barn står nyfiket lutade över.
- Där är en! Och där är en till! Undrar om dom alltid bor här - och jobbar också?
- Och där är en nyckelpiga också!
Elliott förklarar:
- Det är INTE en soptunna! Det är ett hotell där maskarna kan bo. Det kallas för maskhotell.

Pedagogisk kompost
Just det. Ett kärl där barnen kan se hur maskarna jobbar och hjälper till att bit för bit förvandla matavfall och tidningspapper till kompost och ny jord.
En pojke står lite för sig själv och tittar fascinerad på de små snurrorna som smattrar i den friska vinden. Han går närmare, tittar närmare, sätter sig vid dem, rör försiktigt en.
Var kommer vinden ifrån? Hur börjar det blåsa? Funderingar, frågor. Tankar, teorier.
- Det här är verkligen en bra plats för oss att jobba vidare med matematik och naturvetenskap, och en lagom utflykt med våra lådcyklar. Vi kommer att återvända hit regelbundet, också för att se hur träd och växter förändras med årstiderna, säger Jessica Malmgren, förskollärare på Svågertorps förskola.

Trivsamt och grönt
Lärmiljön är formgiven av Tema Arkitekter, som inte bara skapat en pedagogisk plats utan också en mycket trivsam; som ett mindre grönt och glatt rum inne i det stora gårdsrummet.
- Vi tänker oss lärmiljön inte bara som ett organiserat besöksmål för förskolor och skolor, utan även som en trevlig plats om man har en stund över innan tåget kommer, eller behöver en paus, säger Åsa Johansson, Skanskas projektledare för Klipporna, med ett leende.
- Här är öppet alltid och för alla, och vi hoppas att många Hylliebor och Malmöbor kommer att upptäcka och uppskatta vår gård.