Text Lisa Appelqvist & foto Miriam Preis

Men på god väg - det stod klart vid höstens möte för sammanslutningen Samsyn Hyllie, där områdets olika byggaktörer och Malmö stad sammanfattar den senaste utvecklingen - och hintar om framtiden.

Under våren och sommaren har den stora stadsdelsparken tagit form med stormsteg. Efter fruktträden från Lockarp, beachvolley-planerna och sommarblommorna för självplockning, är nästa steg att få den stora perennrabatten på plats i den norra delen.

Även projekteringen för parkens temalekplats är igång. Nästa år startar sedan den större markentreprenaden för resten av Hyllievångsparken.

I februari ska även förlängningen av Hyllie Boulevard ner till Almviksvägen öppnas, för vidare färd mot Ikea och Svågertorp, inklusive cykelbana hela vägen.

- Det innebär även att linjebussar kan börja trafikera Hyllie-Svågertorp, berättar Peter Gustavsson, sektionschef på fastighets- och gatukontoret.

Favoritplatser
Hyllies olika parkområden som redan är klara visar sig stå högt uppe på mötesdeltagarnas lista över personliga favoritplatser i Hyllie.

Men om man frågar Malmös stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning är det en mer intim och inramad plats som är hans favorit - Allétorget:

- Det lilla torget med marktegel i olika bruna nyanser, färger som också går igen i husen runtomkring. Även inne i gränderna därifrån och söderut finns en fin intim känsla, innan man sedan kommer ut och upplever den stora parken som kontrast, beskriver han.

Grön förebild
På höstens möte satte stadsbyggnadsdirektör perspektivet på Hyllie i det framtida Malmö. Men han börjar med att blicka tillbaka.

En generalplan över Malmös utveckling från 1966 visar att det redan då planerades för ett köpcenter mitt det som skulle bli Hyllie. Till och med en betalstation till en Öresundsbro var inritad i planerna.

När Malmö i dag blickar framåt är det mycket i Hyllie som går i bräschen, inte minst på det grönare sättet:

- Det räcker att vi tittar på klimatförändringarna och vilka omställningar som krävs i samhället - där är Hyllie verkligen ett flaggskepp, säger Marcus Horning.

Klimatkontraktet som sattes inför de första spadtagen i Hyllie, med smarta energilösningar i en ekologisk och hållbar stadsdel, har blivit en förebild för dagens hållbara stadsutveckling. Och merparten av byggaktörerna i Hyllie har sedan länge påbörjat Malmös lokala färdplan för att göra bygg- och anläggningssektorn till en grön sektor.

- Det är ingen slump att Skanska bygger sitt första klimatneutrala kontorshus i Hyllie. Man är i framkant med att bygga miljömässigt hållbart och klimatsmart här, konstaterar stadsbyggnadsdirektören, som också lyfter Hyllies arkitektoniska, inte sällan prisbelönta, kvaliteter:

- Här finns en ambitionsnivå som vi inte ser lika mycket i andra delar av stan.

Restart Hyllie
Hela området började med Malmö arena, hemmasarg för hockeylaget Malmö Redhawks och nöjes- och sportarenan som bland annat har huserat Eurovision Song Contest, internationella datorspelsevent, ett påvligt besök och Lady Gaga. Hit flyttade även Malmös stora mässverksamhet med Malmömässan.

Pandemin satte allt arbete med eventdestination på halt. I april 2021 valde Tillväxtverket ut 13 nationella områden för en återstart av eventverksamheterna. Hyllie är ett av dem.

- Det innebär extra muskler för Hyllie i en utmanande tid, samtidigt som vi ser att behovet av en organisation som omfamnar hela Hyllie har funnits där sedan tidigare, säger Erik Öster, projektledare för Restart Hyllie.

Ett åtgärdspaket som nu finansieras av Tillväxtverket, med initiativet för centrumsamverkan i Hyllie som mottagare, kommer att innehålla konkreta satsningar för Hyllies event- och mötesaktörer inom områden som innovation, kommunikation, kreativa lösningar och trygghetsskapande insatser för såväl publik som anställda.

På gång framöver
Även om många av de ursprungliga markanvisningarna i centrala Hyllie nu står klara och inflyttade med 6 367 Hylliebor, så stannar utvecklingen av stadsdelen inte av, tvärtom.

Nyligen togs det första spadtaget för Flypadel, den stora vindtunnelanläggningen som ska uppföras snett mittemot mässan och arenan. I kvarteret Härbärget/Embassy of Sharing, på marken mellan Emporia och kontinentalbanan, får Hyllie ett större stadsdelsbibliotek.

- Vi måste sudda bort villfarelsen att Hyllie är färdigbyggt, konstaterar Erik Öster.

De närmaste åren kommer Hylliekartan att fortsätta ritas om en hel del - såväl öster-, söder- som västerut - för att nå målsättningen med 12 000 bostäder och 15 000 arbetsplatser i området.

Tio nya detaljplaner är pågående och ett helt nytt planprogram ska sättas:

ÖSTERUT

• Öster om Mässan
Tävlingsbidragen till markanvisningen är inlämnade. Nu ska det beslutas vilka projekt som ska förverkliga 260 bostäder varav hälften hyres- och hälften bostadsrätter, kontor. Här kommer även att byggas ett mobilitetshus och en förskola.

• Öster om Hyllievångsskolan
Bostäder, kontor och parkeringshus.

• Hyllie 20:1
Bostäder, kontor och parkeringshus.

• Öster om Hyllievångsparken
Den stora stadsdelsparken kommer likt Central Park att ramas av bostäder, kontor, parkeringshus, förskola.

SÖDERUT

• Ikea retail campus
Möbelföretaget satsar på ett unikt center för hemmalivet.

• Vintriegården
Bostäder.

• Högstadieskola
Längs Hyllie Boulevard, sydväst om Hyllievångsparken.

• Öster om Sivåkersgränden
Bostäder och kontor.

VÄSTERUT

• Planprogram för Västra Hyllie
Betydande område på andra sidan Emporia och söderut längs järnvägsspåren. Här ska sättas ett planprogram för bostäder, skola, förskola, park, kontor och parkeringshus.

• Hyllie gård
Bostäder och förskola.