Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Vatten. En självklarhet för oss och en förutsättning för allt levande. Men vad vet vi om våra svenska sötvatten och hur tar vi hand om de dyrbara dropparna egentligen?

- Jag vill inte bara ta vackra bilder utan väcka nyfikenhet och påverka med dem. Det är dags att bry sig om våra svenska sötvatten och jag tror att vi i allmänhet har mer kunskap om korallrev än om våra egna sötvatten, säger Johan Hammar.

Går att förändra och göra nytta
På en av bilderna svävar en fiskgjuse majestätiskt, med sitt byte i munnen. Fångad mitt i jakten och ett levande bevis på att miljöinsatser som påverkar sötvattensmiljöer ger resultat.

- Fiskgjusen påverkades mycket av miljögifterna PCB och DDT men sedan de förbjöds har stammen återhämtat sig. Det visar att det verkligen går att förändra och att göra konkret nytta, säger Johan Hammar.

Gratis reningsverk
Glaciären Salajekna och magisk vattenånga över Snogeholmssjön - en vandring bland de stora fotografierna är så klart en upplevelse för ögat, men också en lektion i naturkunskap - precis som Johan Hammar vill. Vackra Vombs ängar är en våtmark som åter tillåts svämma över sina bredder och dessutom erbjuder alldeles kostnadsfri rening.

- Vi har länge byggt bort och torrlagt våra viktiga våtmarker, men nu börjar de återställas igen. De kan ses som en tvättsvamp som tack vare att vattnet sakta får passera dem på sin väg mot havet, sänker halterna av kväve och fosfor.

Hylliesalamander
Det visar sig att vi inte behöver gå många steg från utställningen för att med egna ögon se hur en samling vatten blir just en livsmiljö. Johan Hammar frestas nästan att ta ett kliv ner i den lilla dammen bakom vattentornet.

- Hade vi tagit ett par tag med håven här hade vi sett massor av liv. Titta! Där simmar flera salamanderhanar.

Mitt i Hyllie.

Fakta/Värdefulla vatten

• Utställningen "Värdefulla vatten" av Johan Hammar med bilder från svenska sötvattensmiljöer finns i Hyllie Vattenpark, alldeles invid vattentornet.

• Utställningen pågår till och med den 9 juni.

• Johan Hammar utsågs nyligen till Årets naturfotograf av Naturvårdsverket.

• Som komplement till bilderna finns faktatexter och QR-koder att skanna för mer information.

• Utställningen och en kompletterande lärarhandledning är ett samarbete mellan Johan Hammar, Malmö stad, VA Syd och Kretseum.

• På kretseum.se finns en lärarhandledning att ladda ner.