Kretslopps- och kunskapscentrum Kretseum slog upp portarna för snart ett år sedan, med uppdraget att lära 12-16-åringar mer om klimat och vatten. Men att nå tonåringar med miljöfakta i siffror skulle troligen inte vara en hållbar väg, eleverna tas istället med på en hisnande resa med teknikens hjälp.
Dagens besökare har dock passerat tonåren med god marginal. De är studenter från Malmö högskola och ska om ett par år möta just de tonåringar som Kretseum vänder sig till.

Delaktiga i framtidens lösningar
- Här lovar jag högt tempo och det kommer säkert att knyta sig i magen på en del, säger Amanda Haux, pedagog på Kretseum, och pekar mot de stora glasdörrarna som döljer den första delen av utställningen.
- Men vi vill inte skapa klimatångest hos ungdomarna, utan skapa hopp och en känsla av att just jag är en viktig del av framtida lösningar. Men då måste vi först väcka tankar och känslor.
I utställningens första, halvdunkla rum rullar åtta bildspel som varken skriver problem eller lösningar på näsan. Istället ska de få igång fria associationer och det finns inget rätt och fel på Kretseum.
Från bildspelen leds vi vidare till en biografdel med 280-graders filmduk. Med ljud- och ljuseffekter, till och med vind, reser besökaren till två världar som klarat sig mer eller mindre bra från människans ständiga påverkan. Men filmen visar samtidigt att vi alla har ett val att göra, genom att tänka igenom vilka avtryck vi gör i vardagen.

Sopig bajsbasket - och Malmömodellen
- Efter filmvisning går vi vidare till en mer interaktiv yta. Här kan man bland annat spela sopig bajsbasket. Eleverna utmanas att kasta rätt avfall i rätt tunna; Vart ska matavfallet och får jag egentligen kasta annat än toalettpapper i toaletten?
Den i särklass mest uppskattade delen av utställningen är nog den stora Malmömodellen som visar framtidens förtätade och gröna stad; Men istället för att bara kika in genom glaset kan den egna mobiltelefonen få sig en resa i traversen; Genom hus, över landskapet och ner längs avloppsrören på väg mot reningsverket.

"Ni har världens viktigaste jobb"
Besöket avslutas med korta, tänkvärda påståenden och myter som antingen bekräftas eller sticks hål på. Som att de faktiskt är fler människor i världen som har mobiltelefon än som har tillgång till en toalett. Och att alla miljontals maskiner som står i standby-lägen i världen, motsvarar hela Frankrikes elproduktion under ett år.
- Vår förhoppning är att den här avslutningen startar diskussioner hos eleverna, om hur ekonomiska drivkrafter och våra val i vardagen påverkar våra ekologiska fotavtryck. Ni har världens viktigaste jobb när ni kommer ut till våra ungdomar, avslutar Amanda Haux.

 

ENKÄT: Vad tycker ni om utställningen?

Vi frågade två blivande högstadielärare och deras lärare vad de tyckte om Kretseum och möjligheterna att ta med sig kunskap hem till ett framtida, eget klassrum.

Pk 3280_432

Nils Lahrin, läser tredje året på lärarutbildningen
- Spännande, det är min spontana reaktion. Jag tar med mig mycket inspiration som blivande lärare och jag är imponerad av de pedagogiska tankarna bakom utställningen. Som de tekniska systemen med filmen och bildspelet i början. Och att telefonens kamera fick resa längs vatten- och avloppssystemet i staden. Utställningen sporrar verkligen till egna idéer och diskussioner.

 

Pk 3275_432

Fanny Viksten, läser andra året på lärarutbildningen
- Jag tycker det är en bra idé att börja utställningen med att chocka och väcka tankar, för att sedan fortsätta med delar som ger hopp och visar alla möjligheter som finns att verkligen göra skillnad. Innehållet är väl anpassat för högstadiet och jag kan absolut tänka mig att ta elever hit när jag börjar jobba.

 

Pk 3264_432

Myrtel Johansson, undervisar i NO och teknik på Malmö högskolas lärarutbildning
- För det första blir jag alldeles gripen av inledning på utställningen, där eleverna själva får dra slutsatser och tänka till. Den väcker tankar och känslor och jag ser många pedagogiska möjligheter att jobba vidare hemma med elever.

 

FAKTA KRETSEUM

Kretseum är namnet på VA SYDs pedagogiska verksamhet. Kretseum kretslopp- och kunskapscentrum är navet i verksamheten och ligger i Hyllie vattenpark.
Med upplevelser och fakta och får skolelever från årskurs 6 lära sig mer om den hållbara staden, med fokus på vatten och kretslopp.
Hyllie vattenpark, där yngre elever kan lära sig mer om vatten i ett levande uteklassrum, ligger i direkt anslutning till Kretseum. (öppnar för säsongen i april)
På kretseum.se finns en karta över vattenstationerna i parken och tips på hur de kan användas i undervisningen.
Kretseum invigdes i januari 2015. EON, Malmö Stad och SYSAV är samarbetspartners. 
Under första året har drygt 1 000 elever och 900 konferensgäster besökt Kretseum.
Studiebesök bokas via hos VA SYDs Kundservice på 040-635 10 00 eller via e-post, kretseum@vasyd.se.