Text: Tobias Christoffersson
Foto: Peter Kroon

Våra soprum - i bostadshus, på arbetsplatser eller i andra sammanhang - fyller en viktig funktion som uppsamlings- och sorteringsplats för det avfall vi lämnar efter oss, och vi besöker dem regelbundet, inte sällan dagligen. Men aldrig att vi stannar där en sekund längre än vi måste! Och varför skulle vi? Det gängse soprummet, ofta fönsterlöst med kala väggar och naket betonggolv, inte sällan lite stökigt och inte alldeles väldoftande, inbjuder liksom inte till rekreation och kvalitetstid. Att tala om ett "vackert soprum" verkar knappt språkligt möjligt.

Luktfritt och grönskande
Men vänta lite - för nu har en möjlighet öppnat sig. Låt oss följa med Clinton Dickson, security och maintenance manager på nyöppnade Quality Hotel View vid Stationsplatsen i Hyllie när han öppnar dörren till hotellets miljörum. Vi träder in i ett rum som badar i ljus från de stora fönstren mot gatan. Väggarna är målade i varmt grönt och fräscht vitt, och en mängd krukväxter frodas längs en högt belägen panelhylla. Två fantasifulla lampor gjorda av återvunna petflaskor och plastskedar både smyckar och belyser, och genom den luktfria luften ljuder fågelkvitter (inspelat sådant som aktiveras av en rörelsedetektor i form av en vit fågel). Sist men inte minst - här luktar inte sopor. Den karaktäristiska lukten neutraliseras effektivt med hjälp av ozon.
- Jag har varit i hotellbranschen i tjugo års tid, och mitt jobb för Nordic Choice Hotels som äger hotellet är att vara med våra nya hotell i uppstartsfasen. Jag har funderat länge på hur man kan göra soprummen trevligare och samtidigt inspirera personalens miljötänk, berättar Clinton Dickson.
Med ett knippe idéer till en ny sorts soprum tog Clinton kontakt med VA SYD, som är huvudman för avfallshanteringen i Malmö stad, och Ragn Sells, som är en av de entreprenörer som utför den. Tillsammans har parterna utvecklat och inrett hotellets miljörum, som inte bara är tänkt att inspirera hotellpersonalen utan också bli ett gott exempel för andra.

Från soprum till finrum
- Vi har funderat i liknande banor och bland annat tagit fram inspirationsmaterialet "Låt soprummet bli finrum" som visar hur man kan göra sitt soprum trevligare, berättar Christina Rydholm, kommunikatör hos VA SYD.
- "Det ska vara lätt att göra rätt" brukar vi säga, men ännu bättre om det också är trevligt. I ett smutsigt och stökigt soprum vill man bara bli av med sina sopor så fort som möjligt för att komma ut därifrån igen, men i ett rent och fint miljörum är det lättare att ta den lilla tiden att sortera och lägga på rätt ställe.

En naturlig mötesplats
Alldeles utanför miljörummet på Quality Hotel View finns bord och stolar där personalen kan slå sig ner en stund. Clinton Dickson vill nämligen även att hans miljörum ska bli en naturlig mötesplats.
- Men tänk: under en dag måste i princip alla i personalen gå hit till miljörummet någon gång. Det är en perfekt plats för spontana möten, för att bara stanna och snacka lite. Vårt miljörum kan också vara en viktig och positiv del av en trevlig arbetsplats.