text Camilla Bergvall
foto Urszula Striner

Det här är en fest av, med och för de boende i området och det märks. I ena hörnet i parken har grillarna startat. 
På en liten yta mellan ett par bänkar övar en av grupperna som ska visa upp dans på scenen senare under dagen och på fotbollsplanen är det fullt ös. Utställarnas tält står i en slingrande rad genom parken. Visar upp sin verksamhet gör bland annat nattvandrare, vårdcentraler, studieförbund, konsthallar och många fler. I utkanten av festområdet tornar hoppborgarna upp sig - fyra stycken får det plats i det inhägnade området. Plötsligt kommer en häst med vagn travande förbi.
Från andra hållet kommer en parad av barn till ljudet av trummor som spelas av en grupp barn mitt i paraden. Tillsammans tar de sig genom parken fram till scenen. Det är musikskolan El Sistema i Malmö som ska inviga hela sommarfesten. Med körsång sjunger de för den blandade publiken som samlats.
Låten handlar om glädjen att sjunga, barnrösterna ljuder genom parken: "Dags att börja sjunga, så hela Holma börjar gunga".

Tuffa tag på fotbollsplanen
På fotbollsplanen pågår nu en turnering där vinnaren koras i slutet av dagen. En match är i full gång och spelarna går tufft in i närkamperna. En tjej haltar av planen och visar sina stora skoskavsblåsor som gått sönder i spelandet. Samtidigt gör hennes lagkamrat Cassandra mål.
Tjejerna i ena laget kommer från föreningen Kufim där Abderrahim Boubou tränar med dem varje onsdag och fredag. De är trötta efter matchen och passar på att dricka vatten, men mellan klunkarna frågar de redan efter när nästa match blir.
Bakom ett bord i solen står representanter för kvinnoföreningen Eleonora och bjuder på hemlagade albanska godsaker. De förklarar för de sugna besökarna vad de olika rätterna heter och innehåller. Kvinnoföreningen Eleonora har funnits sedan 1995 och riktar sig till kvinnor och deras barn för att skapa gemensamma träffpunkter.
Men längst kö är det till ponnyridningen en bit längre ner. Hästarna Rosa och Top Menty har varsitt barn på ryggen och går lugnt över gräsmattan.
I skuggan av ett par träd vilar hästarna Manny och Plane Flight tillsammans med tjejerna Hedda, Clara, Hannah och Natalie. Allihop är de från Malmö Ridskola, Sveriges tredje största ridskola, berättar de stolt. 
- Dessutom världens bästa, flikar Hedda in.

Tusentals kronor mot cancer
Sommarfesten i Kroksbäck är ett årligt arrangemang och huvudarrangörer var i år MKB Fastighets AB, Riksbyggen, HSB, Kufim, ABF och Hyllie Folkets Hus.
Precis som tidigare år gick intäkterna till Barncancerfonden och årets bidrag blev 33 000 kronor.

 

Hej festbesökare, varför är du här, och vad tycker du om din nya granne Hyllie?

Enkat1

Minna Mohammad och Alva Stafström
Minna:
- Jag är här för aktiviteterna, jag har varit här varje år. Det känns tryggare här nu och så är det finare.
Alva:
- Det är mitt första år här! Jag tycker att det är coolt, det blir som en del av innerstan.

 

Enkat _DSC5996_1

Daniel Olsson och Sandra Nielsen
Sandra:
- Det är trevligt att de gör något för barnen. Det är andra året vi är här. Vi såg att intäkterna i år går till Barncancerfonden så vi ska spendera lite extra för en god sak.
Daniel:

- Vi bor borta vid Kroksbäck och har bott här i hela våra liv. Det märks att området förändras och det är roligt att det expanderar och utvecklas.

 

Enkat _DSC6583

Ghenwa Hammoud (med sonen Hussein)
- Det är första gången vi är här, vi har nyligen flyttat tillbaka hit igen. Vi ser fram emot ponnyridningen och hoppborgarna. Nya Hyllie har påverkat området häromkring mycket på de tre år vi bodde i Rosengård, det märks stor skillnad. Vi gillar området här med mycket grönt och så är det lugnt här.

 

Enkat _DSC6151

Vivi Lindblad och Karin Wetterholtz
Karin: - Vi är här för att spana in vad som händer och så skulle vi ändå ut med hunden. Vi bor borta på Holma.
Vivi: -Vi gillar att det är nära till Emporia, där är vi ofta.
Karin: - Där har vi faktiskt varit redan idag, de hade billigt kaffe, haha. Men det är också nära till tågstationen, det gör mycket för oss som bor här.