Förra årets tävlingar blev något av en publikchock enligt Gustav Svanborg Edén, skejtsamordnare och projektledare på gatukontoret, en chock han gärna ser en repris på i år.
- Vi hade uppskattat ett besökstryck på omkring 4 000 personer men det kom 7 000. Läktarna var fulla och kullarna här bakom var helt täckta med folk. Dessutom webbsändes tävlingarna direkt och sågs av hundratusentals människor i hela världen, säger Gustav Svanborg Edén.

Fler tävlande i år
I år blir antalet tävlande betydligt högre än förra årets dryga hundratal, eftersom VM-tävlingarna är en deltävling med många fler startande. Som arrangör av en deltävling i både herr- och damklass, sällar sig Malmö till listan över arrangörer som Australien, Mexico och Brasilien. Finalen åks i år i Chicago.
- Tävlingen och skejtparken i sig drar verkligen folk till Malmö, från hela världen. Parken är den första permanenta i världen för just tävlingsgrenen park som ser ut att bli en av två grenar i OS 2020 när skateboard blir officiell sport, berättar Gustav Svanborg Eden.

Gemenskap på fyra hjul
Men en skejtbana i världsklass betyder inte automatiskt att den bara är till för proffsen. Tvärtom. Banan erbjuder park-åkning också för den som prövar hjulen för första gången. Och gemenskapen kring brädan och åkningen har lockat många att börja åka. Några av dem har fått hjälp av rutinerade Jesper Ferrari Bourner som förutom att åka själv, fungerat som coach för nya åkare.
- Skateboard passar alla, tjejer och killar och alla åldrar, det är aldrig för sent att testa. Vi lånar ut bräda till den som vill prova och de som skejtade bäst i somras var faktiskt två tjejer som bara var sex och åtta år, berättar Jesper Ferrari Bourner, som tillbringar en stor del av sin tid i Hyllie.
- Jag bor nära och har lyxen att kunna åka här både före och efter jobbet, fortsätter Jesper Ferrari Bourner.

"Får kroppskontroll och blir modigare"
Med sin första bräda under armen kommer 27-åriga Sara Ekström till banan tillsammans med pojkvännen. Hon ser sig själv som nybörjare med ett halvårs åkande i bagaget, men drar sig ändå inte för att testa de respektingivande branterna.
- Det är jättekul, banan är lite hög men jag lär mig. På skateboarden får jag självförtroende av att utmana mig själv hela tiden, får kroppskontroll och blir modigare. Det är aldrig för sent att börja och det är kul att så många tjejer upptäcker sporten, säger Sara Ekström.
Självklart ska hon följa tävlingarna på plats i maj.
- Absolut! Jag följer flera duktiga tjejer på Instagram och de ska hit, så självklart hoppas jag få träffa dem, säger Sara Ekström.

* Tävlingar arrangeras i vad som kallas park och street. Den första karaktäriseras av åkning på böjda banor i ett "parklandskap", medan street består av åkutmaningar som ska spegla gatumiljöer med raka sträckor och trappor.