Projektchef Måns Herner, Skanska, tar emot iklädd hjälm och gul väst och leder barnen upp på en liten terrass med god utsikt över kontorsbygget men samtidigt på behörigt avstånd från farliga maskiner.

- Tanken med besöket är att barnen ska få möjlighet att komma lite närmare en byggarbetsplats, något som de flesta barn tycker är spännande, säger Måns Herner. Liksom övrig personal på plats tycker han det är roligt att ta emot de nyfikna förskolebarnen.

Han visar planscher på stora lastbilar, truckar och inte minst den höga byggkranen som strax intill lyfter tunga betongplattor högt över marken.

 

Full utrustning

Barnen får dessutom möjlighet att prova all den utrustning som Skanskamedarbetarna på platsen har. De kryper i västar, tar på hjälmar, provar säkerhetsskor och glasögon.

­-Varför har de gula västar, frågar Måns Herner och får snabbt till svar "för att de inte ska smutsa ner sig".

Men det är egentligen för att de ska synas och inte riskera att bli påkörda.

- Det är som en stor reflex, förklarar Måns Herner.

Ett besök görs också på kontoret, det tittas på ritningar och hälsas på Skanskamedarbetare till höger och vänster.  Till slut samlas alla runt det stora konferensbordet för att improvisera ett möte.

- Här sitter vi ibland och pratar om hur vi ska bygga huset, förklarar Måns Herner.  

 

Viktigt med besök i verkligheten

Idén till förskolebarnens besök kom ursprungligen från Bo Lindvall, samordnare, Malmö Naturskola.

- Den första tanken var att förskolebussarna kunde stanna till här men nu har vi utökat det till att även andra förskolor är välkomna, säger Bo Lindvall.

Han tycker at det är viktigt att förskolebarn får komma ut i samhället.

- Många barn vistas väldigt mycket på förskolan och på förskolans gård. Många lever redan mycket i den digitala världen med att se film på dator och läsplattor. Men det är viktigt att barn också får komma ut och se hur saker ser ut och fungerar i det verkliga livet, säger han.

 Efter en knapp timmes besök är det dags för barnen att lastas i lådcyklarna och cyklas hem till Svågertorp igen.

- Vi ses i morgon bitti klockan sju, säger en liten kille när han släpps ut genom grinden till Måns Herner.

Kanske en framtida byggnadsarbetare?