Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

- Så härligt, vi har väntat länge och följt arbetet med parken genom åren, säger Bengt Strand som tog en premiärpromenad tillsammans med hustrun Maj-Britt och av en slump konstaterade att parken öppnat.

Det är den norra delen av Hyllievångsparken som nu är fri att njuta av. Alla byggstaket är borta och det är bara att flanera in bland de 50 år gamla fruktträden som har flyttats hit från Lockarp.

- Det är fantastiskt roligt att se de första resultaten. Inte minst de gamla fruktträden, de var en riktig bonusgrej, säger Karin Larsson från Plot Studios som har varit en del av teamet bakom "Framtidens park är aldrig färdig".

Frukt, bär och perenner
Bland hundratals smultronplantor börjar det så smått lysa rött av bär, och i långa odlingslådor ska sommarblommorna snart titta upp.

Det är helt okej att ta med sig en liten bukett hem, liksom ett strå med smultron. På de ännu tomma planteringsytorna kommer det att sättas perenner i höst.

- Det här är det häftigaste projekt jag har jobbat med, säger landskapsarkitekt Eva Delshammar och välkomnar kollegor, entreprenörer och nyfikna till parken.

Beachvolleyplaner
På en stor yta är planerna att det ska byggas ett stort växthus och en servering framöver. Men fram till att de pusselbitarna har fallit på plats, blir det en yta för spontant umgänge, med bland annat två nyanlagda beachvolleyplaner.

För barn finns små färgglada, ihåliga bollar att krypa in i och enorma sandlådor. Eller varför inte utmana varandra på styltor?

Food trucks
Parken har också blivit en ny uppställningsplats för stadens food trucks, eftersom det ännu inte finns någon permanent serveringsverksamhet i parken.

Först på plats är Karol Krevallt med sina prisade japanska smaker serverade från vagnen Tabemasu Ka-Jen. Snart har de första gästerna slagit sig ner för att äta i parken.

En upplyst yta med flera bänkar och bord är dessutom tänkt att föra tankarna till en tysk biergarten. För den som vill flytta både kök och vardagsrum ut i parken finns både grillplatser och färskvattenkran.

- Nu hoppas vi att parken blir ett utflyktsmål och en plats som alla vill vara med och göra till sin, säger Camille Ploujoux, projektledare på Malmö stad.