När en ny stadsdel byggs upp är både vägar och grönska viktigt. Hyllie Allé har som första gata i Hyllie centrum redan fått sina första hyresgäster, och nu lägger Malmö stad i ytterligare en växel när det kommer till att göra klart gatan och sätta den i bruk.

- Om bara några veckor öppnar vi gatan för trafik, lovade Peter Gustafsson, Malmö stads gatukontor, igår kväll inför den skara av hyresgäster som samlats för den symboliska trädplanteringen.

Vanligtvis väntar man tills samtliga hus i ett nytt område är färdigbyggda innan man färdigställer gatorna genom området. Men Hyllie Allé är en av områdets ryggrader, berättar Peter Gustafsson, och det finns ett stort värde i att den är öppen för trafik.

 

Viktig trädplantering

Börje Klingberg, Malmö stads förre fastighetsdirektör som lagt mycket jobb på Hyllie centrum innan han gick i pension tidigare i år, fick hjälp att resa den italienska alen som symboliserar det kommande grönskan.

- Trädplantering är en viktig del i ett utvecklingsområde och det är en stor ära att få göra det här. Det är otroligt viktigt att någonting i området känns färdigt, sa han till människorna som samlats.

- Då gör det inte lika mycket att det är luckor mellan husen. Jag hoppas att ni som flyttat in här tycker att det är ett fint träd.

 

Ny fas med människor på plats

För bara tio år sedan fanns bara en leråker och ett vattentorn på platsen konstaterade Malmö stads projektledare Magnus Alfredsson:

- Idag går vi in i en ny fas med de boende i området, och det känns fantastiskt roligt för oss som jobbar med utvecklingsområdet.

Tanken med Hyllie Allé är att det ska vara ett tätt område med mycket grönska. Allén kommer att ha fyra rader träd.

 

Robust al och flerstammiga buskträd

Landskapsarkitekten Eva Delshammar som jobbar med att planera områdets gröna inslag, berättade i detalj om utformningen.

- Vi har valt den italienska alen som är ett robust och tåligt träd med smal krona. Det här ska bli en jättegrön gata, och även om vi bara planterar en liten del nu så känns det väldigt hoppfullt.

Området får även låga klippta häckar - liguster och avenbok. Dessutom planteras mindre flerstammiga buskträd lite här och där. Det kommer att vara lummigt och med gott om sittplatser för den som vill njuta av grönskan på en bänk. Och redan till våren kommer mängder av lökar att blomma längs Hyllie Allé.

Samtidigt med trädplanteringen tändes den första delen i Hyllies Allés julbelysning - i form av upplysta julklappar. På fredag hänger resten av Hyllie centrum på, och är därmed först ut i Malmö med att tända sin julbelysning  - resten tänds först på lördag.