Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Det är den spännande appen Climaginaries, med radioteatern "Minnen från omställningsåren", som tar med dig på en vandring genom ett Hyllie och Holma som inte ser ut som i dag.

Ciceron är Selma, som pratar till lyssnaren från 2050. Hon har just dött men tillsammans med några av morgondagens Malmöbor låter hon oss resa genom ett Hyllie och Holma som har förvandlats i klimatkrisens spår. Personliga minnen och effektiva ljudeffekter gör vandringen till en spännande resa.

Eller som Selma säger i inledningen: "Jag är inne i ditt huvud. Vad är du rädd för?"

Framtid i två akter
Vandringen består av två akter om vardera en timme. Du kan gå dem med eller utan gps, hela tiden med tydliga instruktioner om vart du ska ta vägen.

Den första akten startar på Hyllie torg och tar dig upp på Emporias tak, där en dramatisk och omvälvande ockupation av köpcentret inträffar år 2030.

Akt två börjar bakom torget, vid parkeringshuset, och leder dig via Vattenparken och körsbärslunden vid Kretseum, över ringvägen till Holma och de gröna kullarna.

En grön fristad
Under vandringen berättar de fiktiva Malmöborna om hur Öresundsbron får en cykelväg, hur biltrafiken får stå åt sidan för att kolonilotterna ska kunna bli fler, och hur igelkottarna får sin fristad med människans hjälp.

Eller hur det varje dag klockan ett skapas ljuva toner av bilarna som passerar under bron över ringvägen och att de vilda bina frodas i grönskan:

"Kommer ni ihåg att ni pratade om att de vilda bina var utrotningshotade på 2020-talet", frågar sig en av framtidsrösterna medan han står i en surrande grönska mellan Holma och Hyllie.

Skapa egen framtidsversion
Det är aldrig för sent att skapa förändring. Låt fiktiva minnen, vänskaper och mänskliga avtryck i Climaginaries ta med dig in i en möjlig framtid. Vill du dessutom testa att skapa din egen framtidsvision, som kanske ser annorlunda ut än Selmas?

Läs mer om projektet på Narrating Climate Futures här

Fakta/
Radioteatervandring Holma & Hyllie

Vad? "Minnen från omställningsåren" är en radioteaterföreställning i två akter som promeneras genom Hyllie och Holma.

Bakgrund? Climaginaries-konceptet är del i det internationella forskningsprojektet Narrating Climate Futures på Lund Universitet som iscensätter fiktiva framtida sociokulturella förflyttningar till ett klimatvänligare och mindre fossilberoende samhälle.

Hur? Climaginaries kan laddas ner gratis där appar finns, för både Android och Iphone.