text Åsa Lempert
foto Peter Kroon

Utvecklingen av det området Hyllie dundrar på - som sig bör när man gör något så ovanligt som att bygga en helt ny stadsdel från scratch. Redan under 2016 blev över 1 000 nya bostäder inflyttningsklara och under 2017 byggstartas ytterligare 1 000 nya och 1 200 blir inflyttningsklara. Att intresset för att bo i Hyllie är stort - framförallt från barnfamiljers håll - är inte ens en nyhet längre. Det är däremot den efterlängtade Hyllievångsskolan för årskurs F-6, som slår upp portarna efter sommaren.

"Ett stadsbyggnadsprojekt"
- Hyllievångsskolan är inte bara en skola utan ett stadsbyggnadsprojekt, berättar arkitekten Stefan Östman från Liljewalls arkitekter.
- Den ska fungera med parken som ligger intill vilket också varit en utmaning. Skolan ska kunna dra nytta av den närliggande parkmiljön och samtidigt är parken även till för de som bor och verkar i området, viket är ett nytt grepp. Vi har försökt att skapa en naturlig gräns mellan park och skolgård med hjälp av ett dike.
Hyllievångsskolan kommer att starta med en första årskull, 50 elever. När verksamheten är fullt igång finns plats för 630 elever eller 21 klasser.
Skolans blivande rektor Ewa Elfgren är väldigt glad över parken.
- När vi börjar med sexåringar, med den skolgården och parken, känner jag att mycket av det vi efterfrågar finns.
Även Hyllies första förskola ser dagens ljus efter sommaren - Iduns förskola, i samma byggnad och då också med tillgång till Iduns park.
- När jag såg lokalerna och utemiljön första gången var reaktionen: "Wow, här har någon tänkt på barnen", säger Marie Ljunghäger, förskolechef.
Den 14 augusti börjar de första barnen.

Fortsatt fullt ös för kontor
Både ytterligare förskolor och skolor är under utveckling, vilket är tur för med förskole- och skolplatserna är det likadant som med de 80 000 kvadratmetrarna befintliga kontor i Hyllie: allt är redan fullt.
- Ungefär 7000-8000 människor arbetar i Hyllie idag och det finns inga lediga kontor att hyra. Fullt utbyggt hoppas vi på ytterligare 75000 kvadratmeter kontorsyta och totalt 15 000 arbetsplatser, berättar Magnus Alfredsson.
Häromdagen togs det första spadtaget för kontorshuset The Point - den fjärde etappen i komplexet Point Hyllie på Hyllie stationstorg - Malmös andra skyskrapa efter Turning Torso.
- The Point blir 110 meter högt med 20 000 kvadratmeter kontor som är inflyttningsklart 2019 och kommer att förändra Hyllies skyline, säger Pia Andersson, Annehem.
- Utmaningen för oss är tiden, för det tar en stund att bygga det här. Även om det är hög efterfrågan på kontor så är det inte lätt att hyra ut något som är klart om tre år, konstaterar hon.
The Point kommer att byggas samman med Quality Hotel View vilket skapar smidiga förutättningar att både bo och konferera i samma byggnad.

Stort sug efter hotellrum - och möten
Även Hyllies andra hotell, Malmö Arena Hotel vässar sina möjligheter.  Konferenscenter och 100 nya rum byggstartar till hösten.
- Många gånger ringer folk i sista minuten och vi tvingas säga nej därför att det är fullbelagt. Och då är det inget speciellt på gång utan bara den vanliga buisnessen, säger Linda Persson, Malmö Arena Hotel.
Trots Hyllies korta levnadstid har redan många stora evenemang och konferenser hunnit äga rum här. Kort sagt, människor vill bo och mötas i Hyllie. Och därför går nu fyra aktörer ihop: Malmömässan, Quality Hotel View, Malmö Arena och Malmö Arena Hotel skapar tillsammans Meeting Point Hyllie, ett sätt att gemensamt marknadsföra Hyllie som mötesplats.
- I Hyllie finns 20 000 konferensstolar med närhet till Kastrup. Vi har skapat det här samarbetet för att kunna konkurrera med de stora städerna i världen, som Barcelona, Paris och London, berättar Andreas Lilja från Malmömässan.

Grön konsttriennal med griskör
Även när det gäller mer fritidsbetonade aktiviteter så är Hyllie på framfart. Sedan vårlunchen för ett år sedan har både ett skateboard-VM och ett skateboard-EM ägt rum i Hyllies skatepark. Och snart börjar startar en annorlunda och intressant grön konsttriennal att gro i området: Agrikultura, där 30 konstnärer från hela världen skapar allt från ljudkonst med grisar till fröbanker inuti ägg. Triennalen äger rum på de gröna ytorna vid Hylliebadet och i den vildare delen av engelska parken, berättar Susanna Kapusta, landskapsarkitekt:
- Den invigs 1 juli och så blir det event och performance på helgerna. Kom gärna hit i sommar och titta, uppmuntrar hon.

 

Hyllies vårlunch ägde rum på Malmömässans restaurang Cloud.