text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

Redan innan man går in i parken syns det att barn har varit med och skapat miljön. På betongväggen som leder till ingången sitter flera runda konstverk i mosaik, som är skapade av elever på Kulladalskolan. Motiven är hämtade från undervattensvärlden och föreställer bland annat näckrosor, bläckfiskar och sjöhästar.
Själva ingången till parken utgörs av ett vattenfall, som man kan passera rakt igenom, eller lite snett bakom ifall man inte vill blöta ner sig.
Hanna Ström, 12 år, som går på Bergaskolan fäller upp sitt paraply och går genom det forsande vattnet.

Frågeställning vid varje station
Det är nästan meningen att man ska bli blöt i Vattenparken, i alla fall i den pedagogiska delen. Här är det hands on som gäller när man utforskar vattnets egenskaper vid de olika stationerna. Varje station har en egen frågeställning. Vid den första undersöker man hur vatten kan styras genom att man dämmer upp det med olika hinder.
- Hur kan man få vattnet att rinna fort, långsamt, slingrigt eller stanna upp. Barnen kan styra vattnet helt och hållet, säger Lotta Cederfeldt, pedagog hos Malmö stad.
I nästa del handlar det om slussar, hur man styr vattnet genom att öppna och stänga luckor, stänga av och fylla på vatten.
- Här kan man testa med pinnar eller båtar och på ett praktiskt sätt lära sig hur man slussar till exempel en båt.

Här får man prova på riktigt
Att slabba med vatten är det roligaste som finns enligt Lotta Cederfeldt.
- Det är en helt annan sak att få prova på riktigt. Många barn får aldrig möjlighet att göra det. Här är det tillåtet att testa, greja och skvätta ner sig.
Hanna Ström är också klart positiv till idén att testa i verkligheten.
- Man lär sig mer av att få använda sina sinnen och förstår bättre när man får göra det själv jämfört med att läsa. Det passar bra för personer i min ålder, säger hon.

Överraskande fontän
Har man inte blött ner sig än kan överraskningsfontänen hjälpa till. Här är den pedagogiska tanken sambandet mellan tryck och vattenstrålens höjd. Man trycker ner en pump och sen sprutar det vatten ur något av de olika munstyckena som finns i marken runt omkring.
- Det kan komma vatten ur vilket munstycke som helst! Det är ju en överraskningsfontän, säger Lotta Cederfeldt.

Italiensk inspiration
- Vi har tänkt på italienska renässansträdgårdar, där det ofta fanns ett lustigt inslag. Man kunde till exempel trampa på en sten och så sprutade det vatten någon annanstans, berättar Malmö stads landskapsarkitekt Anders Dahlbäck, som svarat för utformningen av Vattenparken.
Vid stationen med rickepumparna förklarar han att här handlar det om kopplingen mellan vattenflöde och hastighet.
- Ju mer man pumpar desto snabbare rinner vattnet. Man kan till exempel testa med en barkbåt.

Ljudgåtor inne i rören
Inuti ett par enorma betongrör med belysning och sittplatser kan man lyssna på olika vattenljud och försöka gissa vad det är för ljud.
- Man sitter inne i röret och lyssnar. Sen kan man hitta svaren på kretseum.se, säger Lotta Cederfeldt.
I parken finns det inga anställda pedagoger. Istället får man komma hit på egen hand.
kretseum.se håller Lotta Cederfeldt på att lägga ut information om de olika pedagogiska platser i Vattenparken.
- Vi räknar med att vara helt klara med informationen till hösten. Att läsa den kan vara ett bra sätt att förbereda sig inför besöket med sin skolklass eller sina barn.

Arkimeds skruv - och andhål för avkoppling
I sista delen, som kallas experimentariet finns bland annat ett skovelhjul.
- Man undersöker hur det går till att överföra kraft från vatten. Vi har också Arkimedes skruv, som är ett av de tidigaste sätten att lyfta upp vatten genom att skruva, säger Anders Dahlbäck.
För den som hellre vill njuta av grönskan i parken kanske en promenad till dammen känns lockande. Det går också bra att ha picknick bland kullarna och körsbärsträden i parkens norra del.
- Tanken är att Vattenparken ska fungera som ett andhål för människor som bor och jobbar här eller andra som vill komma hit och koppla av.

Skogsglänta om 15 år
Ett mindre parti med träd finns också i den norra delen. Vi promenerar på en bred spång genom grönskan ut till ett rad med äldre pilträd.
- Om 10-15 år ska det här vara en skogsglänta. Pilarna ingår i den gamla allén som kantade den gamla vägen till Vattentornet. Den tyckte vi var viktig att spara.

 

 

FAKTA
Hyllie Vattenpark, nedanför Vattentornet, har öppet hus lördag den 30 maj klockan 10-15. Huvudentrén ligger vid Hyllie stationstorg.