text Åsa Bremer-Lundberg
foto Urszula Striner

Trädceremonin hölls i kall eftermiddagsblåst, till levande musik. Träden som snart skulle få nya ägare var utmärkta med gröna band och varsitt nummer - så att de nya ägarna skulle kunna sitt träd. Tekniska nämndens ordförande Milan Obradovic (S) inledde med tal och konstaterade att Malmö har höga ambitionsmål - Hyllie är det mest klimatsmarta området i Sverige. Han poängterade att man måste bygga staden på vårt sätt.
- Vi måste få ihop det gröna med det blå. I vattenparken möts det gröna och det blåa.
Malmös stadsträdgårdsmästare Ola Melin valde att lyfta hur viktigt det är att vi fortsätter att plantera träd i Malmö, parkernas stad.
- Träden ger skugga på sommaren, vindskydd, binder jorden och är hem för organismer.
Han riktade tacksamet till alla som köpt en trädgåva och menade att det är otroligt viktigt att staden får deras hjälp:
- År efter år kommer vi att kunna följa era träd. Era barn och barnbarn kan komma hit och följa era träd. 

Olika generationer
Efter talen delade Milan Obradovic och Ola Melin ut diplom till dem som fått träden.  Därfter blev det gruppfotografering och alla bjöds på trädgröna päronbakelser.
Gertrud Öhrn fick ett blodplommonträd som gåva av dottern Kerstin Öhrn. De kom tillsammans med barnbarnen John och Henrietta Arnfjärd som är sjätte generationens Malmöbor.


_DSC8230_432

Tre generationers Malmöbor framför Gertruds träd: Johan Arnfjärd, Gertrud Öhrn, Henrietta Arnfjärd och Kerstin Öhrn. Kerstin gav blodplommonträdet till sin mamma Gertrud som sedan födseln 1927 har älskat sin stad.

 
- Gertrud har sedan 1927 älskat sin stad och nu vill vi dedikera trädet till henne, säger dottern Kerstin Öhrn. Vi har bott i Malmö i alla år och vill också ge något tillbaka till staden.

Robusta träd som tål klimatet
Projektet kallas Trädgåva - genom att köpa ett träd skänker man ett träd till kommande generationer. Gåvogivarna har fått skriva en personlig hälsning till sin mottagare på en gemensam skylt.
- Träden planterades i våras och de är utvalda för att tåla klimatet, säger Eva Delshammar som är projektledare och landskapsarkitekt i Malmö stad.
Magnus Alfredsson som är projektledare för Hyllies utbyggnad gav en scharlakansek i namngivningspresent till sin son.
- Träden kommer att växa och stå kvar länge och de kommer att vara något för barnen att komma till hela livet. De kan också leka i vattenparken. Jag har varit med och dragit igång detta så det är inte konstigt att jag gillar platsen då jag sett den ofta och nu ville jag vara med och bidra.

Ser träden på vägen till och från jobbet
Anne Linder och Seth Findlay Brehmer äger numera varsin glansek som de kommer att titta till på väg från och till jobb.
- Vi pendlar båda till Köpenhamn och kände att vi ville bidra, berättar Anne Linder.
Kerstin Gustavsson gav ett blodsplommonträd till barnbarnet Kajsa Mikkelä från Trelleborg.
- Storasyster Majken har redan fått körsbärsträd och jag ville ge ett träd till lillasyster också. Det ska vara rättvist. Det är roligt med träd och de kommer att stå här i generationer.
Ole Andersson gav ett träd till partnern Cecilia Shen som älskar trädgårdar.
- Vi kommer att komma hit hela tiden och se hur kommunen sköter trädet, säger Ola Andersson som själv har ett träd i Millennieskogen.
- Vi bor på Lindeborg och det är bara två hållplatser med buss till Hyllie så vi kommer att hälsa på trädet, säger Cecilia Shen.

Vattenparken invigs i slutet av maj
Hyllie vattenpark som invigs den 28 maj och öppnar för allmänheten den 30 maj, är både en park som alla kan besöka och ett uteklassrum för skolbarnen.
- Barnen kan komma hit på en vattenlektion där de får göra enkla övningar med vattentema, säger Eva Delshammar.

_DSC8371_432

Anna-Karin Mikkelä och dottern Kajsa äter päronbakelse. Kajsa har fått ett blodsplommonträd av mormor Kerstin Gustavsson.