text Nina Eggerth
foto Urszula Striner

En blåsig och vacker vårkväll 2015 samlas femton personer i närheten av Tygelsjöstigen vid Hyllie allé för att hålla ett planeringsmöte om sitt gemensamma hobbyprojekt - att odla i pallkragar.
- Jag bor här intill och kan promenera hit. Tidigare bodde jag i hus med trädgård. Det här är ett jättetrevligt initiativ med odling för de boende. Det är också bra att de tar tillvara på den fina jorden, säger Eva Jarl, som kommit med hunden Beppe.
Hon visar med handen mot den plöjda åkern intill, som professionella odlare kommer använda under säsongen. Marken ägs av Malmö stad som hyr ut den till kommersiell verksamhet, som en del av projektet Stadsbruk där man tar vara på mark som inte används för att skapa en grönare stad och fler jobb.
I mötet deltar också landskapsarkitekten Eva Delshammar från Malmö stad och Göran Larsson, odlingsledare hos Stadsbruk i företaget Xenofilia.

Pallkragar och hästgödsel
Än så länge är det lite tomt på platsen. På marken vid sidan om en stor grå container ligger flera hopfällda pallkragar. Strax intill finns högar med komposterad hästgödsel, som ska användas på åkern.
Det är flera saker som ska diskuteras och informeras om. Pallkragar ska placeras ut på ett bra sätt, hur får man hit jord till dem och vem ska ha vilken pallkrage.
- Ett 15 meter långt växthus där ni kan odla kommer hit. Vi har möjlighet att få några kraftiga trädstammar, som tidigare har använts på Malmöfestivalen. De skulle kunna användas till att sitta på. Ni kan fundera på om ni vill ha dem, säger Eva Delshammar.

Ramslök, vitlök och majs?
Kvällens hobbyodlare har många tankar kring vad de ska odla. En diskussion om majsodling uppstår. Någon nämner ramslök och vitlök.
- Majs måste pollineras annars blir det ingen majs. Ramslök och vitlök sätter man på hösten, säger Göran Larsson.
Ordet går runt och de olika hobbyodlarna får berätta kort om sina planer för våren och sommaren. Tomater, chili, blommor, morötter och olika sorters sallad nämns.
- Jag har bott i Italien och jag vill bland annat odla en kålgrönsak som fanns där, berättar Marlise Madsen.
Liz Lindbladh frågar hur det är att odla kål.
- Kål växer ganska långsamt. Kålrabbi är snabbast, svarar Göran Larsson.
Sen börjar utplaceringen av pallkragarna, som upptar en kvadratmeter var. Man ställer alltid två ovanpå varandra förklarar Göran Larsson.
Mötesdeltagarna får veta att jorden som kragarna ska fyllas med transporteras hit med en kranförsedd lastbil. Någon av odlarna måste vara här och ta emot jordleveransen på dagtid.
En person anmäler att han kan göra det.

Flyttar hit i augusti
Eszter Kopcsik och Laszlo Balogh bär runt på pallkragar. I augusti flyttar de in i ett hus ett par hundra meter bort berättar de och pekar. De har en del erfarenhet av odling och vill gärna kunna få egna grönsaker i sommar.
- Vi vill odla bland annat kryddor, zucchini, bönor, chili och tomater, säger Eszter Kopcsik.
En annan blivande odlare som ska flytta till Hyllie är Liz Lindbladh från Ystad, som beskriver sig själv som en nybörjare på odling.
- Jag har alltid gillar blommor och växter. Man ska prova nya saker tycker jag. Jag flyttar hit om tre veckor. 

 

FAKTA STADSBRUK

Tanken med Stadsbruk är att privatpersoner och professionella odlare ska odla i staden och att verksamheten ska skapa fler jobb, genom de större odlingarna. Flera av de kommersiella odlarna säljer sina grönsaker på lokala marknader i Malmö och till restauranger i stan.

I Malmö finns runt 800 markområden som inte används. I Hyllie finns 6 000 kvadratmeter odlingsbar yta. Förra året började Stadsbruk med odlingsverksamhet vid Botildenborg i Rosengård.

Stadsbruk är ett projekt som pågår till och med augusti 2016 i samarbete mellan huvudpartnerna Malmö stad, SLU Alnarp och Xenofilia och finansieras av statens innovationsmyndighet Vinnova.

INTRESSEANMÄLAN

Under 2016 finns det några platser kvar för dig som vill odla i pallkrage. Vill du prova? Skicka då snabbt ett mail för att få mer information. Det är "först till kvarn" som gäller.

Maila till eva.delshammar@malmo.se så får du mer information.