text: Johan Bentzel
foto: Peter Kroon

Peab var en av de första aktörerna i Hyllie och har sedan dess fortsatt att sätta sin prägel på området. Genom åren har det blivit såväl hyres- och bostadsrätter som kontor och hotell.
Med Tors gränd tas nästa steg. Den 21 mars bjöd Peab Bostad in samarbetspartners, medarbetare, kommunrepresentanter och blivande bostadsinnehavare till ett första spadtag. Dagen till ära hade en röd matta rullats ut mitt i byggdammet i Hyllie allé.

Framtidens Hyllianer tog taget
Huvudgästerna var utan tvekan de fyra femåringarna från Svågertorps förskola som i något för stora orange skyddsvästar och gula hjälmar tillsammans tog det symboliska spadtaget, som förstås inte bara blev ett, utan många, många fler.
Medan övriga gäster minglade vidare in i tältet för förtäring, klättrade barnen upp på sandhögen och fortsatte att leka med liv och lust. Jättekul men tungt, konstaterade Maja Al Haidar med spaden i högsta hugg.
Hon fick genast medhåll av kompisen Emelie Olsson:
- Hjälmarna är tunga.
När Tors gänd står klart för inflyttning i februari 2019 finns där 52 hyresrätter, 127 bostadsrätter och en förskola med plats för 80 barn. Arkitekternas mål har varit att genom form och materialval skapa en upplevelse för både de boende och förbipasserande.

Gröna värden i flera dimensioner
Särskild möda har lagts på att skapa en trivsam och grönskande innergård mellan de fyra fristående huskropparna. Miljön är tänkt att stimulera till samvaro och gemenskap.
- Gården ska vara vacker att vistas på, men den ska också vara funktionell för både de boende och förskoleverksamheten, säger Peab Bostads regionchef Kim Kulstad.
De gröna värdena slår igenom även på ett annat vis. Tors gränd blir ett klimatsmart kvarter med solceller på taket, ett ventilationssystem som återvinner värmen, en gemensam bilpool samt en elcykel på köpet till alla som köper en bostadsrätt.
Om dessa åtgärder faller väl ut kan de bli stilbildande för Peabs kommande projekt.
- Vi bygger ju för framtida generationer, så vi vill ha ett så miljömässigt bra projekt som möjligt. Det ska bli intressant att se om vi som produktionsbolag genom elcykeln kan påverka de boendes vardag, säger Kim Kulstad.
Kommunalrådet Märta Stenevi (MP), som är ordförande i Malmö stads stadsbyggnadsnämnd, höll tal under ceremonin och uttryckte sin glädje över Peabs medvetna miljösatsning:
- Från kommunens sida är vi glada att det här projektet blir verklighet. Här i Hyllie ser vi en möjlighet att skapa den täta, gröna stad med god kollektivtrafik som vi önskar att Malmö ska vara.

Flest lägenheter på marknaden i hela Malmö
Säljstarten för bostadsrätterna var i februari i år. Enligt den ansvariga mäklaren Johanna Sallhag på Fastighetsbyrån är intresset stort:
- Och då ska man ha i åtanke att när alla de byggprojekt som har startat här ute i Hyllie är klara, så kommer det att finnas mer att välja mellan bara här än vad det finns i hela Malmö i dag.
En som redan har gjort slag i saken är Magdalena Gjurovska, som också passade på att bevista det första spadtaget. För tillfället bor hon bara en bit bort, vid Almviksparken på Lindeborg, så hon har ofta vägarna förbi och kommer att följa bygget med stort intresse.
Magdalena Gjurovska längtar efter dagen då hon kan flytta in i i sin trea på 68 kvadratmeter. Det var ingen slump att valet föll just på Tors gränd. I själva verket var det mer välunderbyggt och efterforskat än brukligt.
- Jag har läst till civilekonom i Växjö och gjorde mitt examensarbete om satsningarna här i Hyllie. Då intervjuade jag många byggherrar.