Text: Johan Bentzel
Foto: Peter Kroon

Fredrik Lantz har tagit sig ner från stillheten på kontoret till vimlet vid Malmömässans foajé. Just den här dagen har ett byggföretag bjudit in kunder, leverantörer och gymnasieelever till en myllrande hantverksmässa.
Parallellt med mässan pågår annan febril verksamheten på andra sidan av de vita skärmväggarna. Endast en vecka återstår till Milamässan och de tjocka gallerbåsen för djuren har redan börjat sättas på plats.
Lokalerna är extremt anpassningsbara och kan formas till i princip vad som helst: ett intimt mötesrum ena dagen och en sal värdig en Nobelfest dagen därpå. Malmömässan är flera världar i en och Fredrik Lantz har under sitt halvår som operativ chef lärt känna dem alla.
- En av våra fördelar är att vi aldrig bygger om, vi bygger upp. Den grunddevisen gillar jag, säger han.

Pågår något varje vecka
Verksamheten följer i stort sett skolterminerna. Då pågår det någonting i lokalerna varje vecka, vilket i förlängningen innebär varje dag, eftersom varje event både ska förberedas och monteras ner.
Att hallen står helt tom är ytterst sällsynt.
- Det finns de som tror att det inte händer så mycket här, men det beror på att 90 procent av arrangemangen är fackmässor som inte riktar sig till allmänheten, säger Fredrik Lantz.
Mässorna har sin givna plats i lokalerna, men potentialen är större än så. Fredrik Lantz vill satsa på fler långvariga publika arrangemang, likt de uppmärksammade Body Worlds- och Tutanchamunutställningarna, och avslöjar att det faktiskt är på gång redan till hösten.

Snarare event än mässor
Som han ser det är Malmömässan, trots namnet, snarare i event- än mässbranschen.
- Ett av våra större uppdrag är att jobba för besöksnäringen och dra folk till regionen. Det har en väldigt stor betydelse att vi ligger just här i Hyllie, vilket naturligtvis har att göra med infrastruktur. Vi har elva minuter med tåg till Kastrup, varifrån du i princip kan nå hela världen. Även ur ett lokalt perspektiv är vi väl rustade, både när det gäller att ta sig hit med bil och att åka kollektivt. Vi är också väldigt glada för de två hotell som har byggts här. Det stärker destinationen enormt, säger han.

Började som telekom
Fredrik Lantz inledde sin yrkesbana inom telekombranschen. Därefter startade och ledde han SyoGuiden AB, Skandinaviens största onlinetjänst för information om och försäljning av utbildningsplatser, tills företaget såldes till Metro 2009.
Senaste anställningen var som vd för Sveriges Redovisningskonsulters Förbunds Utbildningsbolag. Efter sju års veckopendling till Stockholm känns en halvtimmes resväg till arbetsplatsen nästan som att jobba nästgårds.
Han är uppvuxen i Ystad och valde att flytta tillbaka till barndomstrakterna i början av 00-talet i samband med att han själv fick barn. Att vara nära hemmet men ändå jobba inom ett globalt företag är ett drömläge för denne 49-åring.
- Kraven är höga, men jag har ett schyst spelrum och en enorm frihet att själv utveckla den del av verksamheten som jag ansvarar för. Trots att vi är ett miljardbolag finns det ett utrymme för mig att vara en kreativ entreprenör. Jag behöver inte lägga någon betungande del av min arbetsdag på administration för någon annans räkning, utan kan verkligen ägna mig åt affärs- och konceptutveckling och jaga intressanta projekt för oss, regionen och området.
Malmömässan är en del av den internationella koncernen Artexis Easyfairs Group, som via sina två verksamhetsgrenar Artexis och Easyfairs dels driver olika anläggningar runt om i världen, dels konceptutvecklar och arrangerar mässor.
Malmömässan har hittills tillhört den förstnämnda kategorin, men i Fredrik Lantz uppgifter ingår att ta fram nya koncept och därmed bygga en Easyfairsdel även i Malmö.
- Så förhoppningsvis kommer jag snart att ha fler kollegor här.