text Anders Behrmann
foto Peter Kroon

Stora och små, rutinerade rävar och förstagångsbesökare verkade alla trivas lika bra bland maskotar, hockeystjärnor och välgörenhetscyklister i gångarna runt Malmö Arena. Det fanns prickeskyttetävlingar med puck och klubba, bilbaneracing, ansiktsmålning och fotomöjligheter med Redhawksmaskoten Hawkan.

Och så fanns det gulklädda Team Rynkeby-cyklister som samlade in pengar till Barncancerfonden.

- Det är näringslivet i Malmö som bjuder till den här dagen, berättar Malmö Redhawks populära vd och före detta elitspelaren Patrik Sylvegård.

- Ungefär hundra företag i stan ställer upp och betalar en krona per åskådare. Tjugo procent av intäkterna går direkt till Team Rynkeby.

 

Hög publiksiffra

10 612 åskådare blev det till slut - vilket var säsongens näst bästa publiksiffra (derbyt mot Rögle i höstas drog sexton personer mer).

- Framför allt når vi en annan publik vid den här typen av event, sa Sylvegård.

- Vi har inte den naturliga spridningen i hela stan som fotbollen lyckats med, men vi hoppas kunna nå fram till fler stadsdelar än de traditionellt starka genom att bjuda på inträdet och locka med allt roligt runtomkring.

Med Patrik Sylvegård i spetsen har Malmö Redhawks gjort en medveten satsning på att profilera och etablera spelare med lokal anknytning - vilket inte är helt enkelt när det samtidigt ställs krav på resultat och framgångar på isen.

- Men vår trupp har flest lokala spelare i hela SHL, så vi ligger bra till, sa Sylvegård som ändå retade sig på att Redhawks faktiskt förlorade lördagsmatchen mot Luleå med 1-2.

 

Dam- och ungdom på isen

Lite tidigare under dagen på en arena precis bredvid - köpcentret Emporia - höll dam- och ungdomssektionerna Isens dag på isbanan som faktiskt är den enda i landet som ligger uppe på ett tak. Arrangemanget var ett samarbete mellan Malmö Redhawks, Emporia och Malmö Konståkningsklubb och man bjöd på uppvisningar och skridskoåkning för alla.

Jonas Kellander har varit ledare för Tjejskridskoskolan i Redhawks det senaste året och var en av ledarna på plats.

- Vi har ett 40-tal inskrivna tjejer nu och det är mer än vad vi både hade räknat med och hoppats på efter ett års verksamhet. Dessutom har vi numera ett fullt fungerande damlag i division 1. Det som jag tycker är kul och viktigt är att vi har lyckats nå ut till tjejer som inte haft någon alls anknytning till hockeyn sedan tidigare - och även till tjejer med utomeuropeisk bakgrund, säger Jonas Kellander.


HÄR MÖTER DU NÅGRA AV BESÖKARNA:

Pk 2014_hawkan

Första ishockeymatchen någonsin blev det för sexåriga Viktor och hans pappa Johan Staaf. "Jag såg annonsen i Sydsvenskan och tyckte att det verkade vara en kul grej att göra en lördag", sa Johan Staaf. Viktor har börjat lära sig åka skridskor och var sugen på rejäl action: "Jag tror de kommer att bråka på isen", sa han med ett stort leende samtidigt som maskoten Hawkan gav honom en kram.

 

Pk 2044_mossor

Rolf Sundwall är en "riktig hockeyidiot" med rötterna i norrländska Skellefteå och gillar att gå på hockey med sonen Viktor Wollsta. Mössorna med hökar på har de inte köpt i Malmö - utan i USA. "De ser precis ut som Redhawks-maskoten så de passar perfekt. Nu har Viktor precis fått sytt dit Malmös klubbmärke också", sa Rolf Sundwall.

Pk 2076_kisse

Familjen Eliasson försöker gå på ishockey i alla fall fyra gånger per säsong. De bor i Helsingborg, men det är Malmö Redhawks som gäller - inte Rögle. "Vi kollar lite på Helsingborg HC också, men det är Malmö som är favoritlaget", sa mamma Susanne Eliasson. Åttaåriga dottern Linn hade precis fått en tigermålning i ansiktet och tippade på 4-1-seger till Malmö, ungefär samma tips som pappa Magnus (4-2).