Två betfält söder om Hyllie ligger Vintrie. Bara fem minuter med cykel och femton till fots från Malmös snabbt växande nya stora stadsdel, men lika rofylld och idyllisk som nånsin är den lilla byn där, ute på slätten. Eller i alla fall nästan: ett par nya bostadsområden har tillkommit och befolkningen har fördubblats de senaste tio åren, från 338 2005 till 752 2015. Men när man kommer längs Tygelsjöstigen - som löper på gamla Falsterbobanans vall - över fälten är det lite som att gå från en värld till en annan.
- Det är och har varit häftigt att se allt växa fram, se allt hända där borta. Jag gillar vår nya skyline - när man var liten var här ju helt tomt. Bara åker och åker och så vattentornet.
Michael Nathhorst blickar norrut. Han har bott nästan hela sitt liv i Vintrie. När han växte upp här två hus bort under tidigt åttiotal var invånarantalet under 150. Huset han bor i nu med sin egen familj heter Bernhardsro och byggdes 1824. Hans mor bor på annat håll i byn, hans bror med.

Garaget blev bryggeri
Sedan ett drygt år tillbaka är Bernhardsro också basen för Hyllie Bryggeri. Fyra dar i veckan är Michael Nathhorst egen företagare i vvs-branschen, men den femte, oftast fredagar, är han bryggare. Idag är det fredag.
- Jag har bryggt eget öl i många år, men för tre år sedan startade jag och två kompisar ett mer seriöst hembryggeri i mitt garage. Tillsammans lyckades vi göra flera goda och spännande öler. De blev så pass bra att tanken föddes att få ut vår öl till fler, sälja den, berättar Michael.
När den ene kompisen, Thorsten Ekne, startade krogen Beer Ditch - på Nobelvägen strax off Möllan - såg sig Michael om i sitt garage och bestämde sig: för att bygga om det till ett regelrätt bryggeri. I maj 2015 blev det och hans nystartade bolag godkänt som bryggeriverksamhet, och sedan dess har alltså Hyllie sitt eget mikrobryggeri. 

Experimenten roligast
Parallellt med den överjästa alens segertåg genom vårt - fordom - lageröltraditionella land och hand i hand med framväxten av den så kallade hipsterkulturen, så har intresset för hantverksöl från mindre tillverkare ökat något enormt de senaste säg tio åren. Det finns idag en god marknad för mikrobryggerier med lokal förankring och utbudet ökar för varje månad. Med sitt Hyllie Bryggeri har Michael Nathhorst än så länge valt att gå försiktigt fram och hålla tillverkningen i liten skala.
- Jag varken kan eller vill producera alltför stora volymer där jag är nu. För mig är experimenterandet det allra roligaste, den liksom konstnärliga sidan av ölbryggandet: när jag provar mig fram med nya ingredienser och kombinationer och skapar nya öler. 

Från suröl till pilsner
Inspiration försöker Michael inhämta från så många håll som möjligt: han provsmakar mellan 800 och 1 000 olika ölsorter varje år. Strävan efter att skapa goda och nya varianter på ale i allmänhet och ipa (indian pale ale) i synnerhet har drivit såväl mikrobryggarna som konsumenterna under en längre tid, men jakten på nya kickar och trender pågår på bred front. Den senaste: suröl. Suröl är en belgisk öltyp, lambic, med extremt syrlig smak som fås av så kallad vildjäst och laktobakterier.
- Surölen kommer aldrig att slå igenom så som ipa, men bland oss bryggare är den jättestor just nu, säger Michael Nathhorst.
Han har gjort ett par suröler, men hans senaste ambition är att brygga den kanske otrendigaste ölen av dom alla: en ljus pilsner.
- Förra veckan besökte jag ett litet bryggeri på tyska ön Norderney som nästan bara gör pilsner, och nu har jag blivit väldigt sugen på att försöka själv. Skillnaden på en industrilager och en riktig hantverkspilsner är… himmelsvid.

Hundra liter åt gången
Michael Nathhorst brygger "batcher" - satser - om femtio till hundra liter åt gången och levererar sin öl i tjugolitersfat till utvalda pubar och restauranger. Till exempel nämnda Beer Ditch, Malmö Brygghus Tap Room, Bishop's Arms och Brew Dog Bar i Malmö - men även till ställen på andra sidan sundet. Därtill deltar han i öl- och dryckesfestivaler med jämna mellanrum, senast Brewskival i Helsingborg. Men visst finns större drömmar - och planer.
- Drömmen är att bli allt mindre vvs-are och allt mer bryggare, utan tvekan. Min plan är att kunna hyra in mig på ett större bryggeri för att tillverka i större volym, medan jag utvecklar recepten och brygger småbatcher här i garagebryggeriet. 

Saison-premiär i Hyllie
I experimentkärlen som står samlade på en disk finns fem sex olika nya recept under utveckling. I jästanken är en dubbel-ipa med arbetsnamnet "Huet" på gång - "extra besk, extra stark, en riktig vinteröl", och just idag ska Michael brygga en dubbel sats av en ny saison. Saison är en ljus ale av belgisk typ; normalt rätt torr och fruktig med hög kolsyra. Tanken är att just den här ska bli Hyllie Bryggeris första öl som tillverkas i lite större mängd.
- Vår saison är en lätt öl som passar till de flesta sorters mat men även att dricka rakt upp och ner. Jag hoppas kunna leverera den till fler ställen, och om folk börjar efterfråga den på "Bolaget" så… kan det bli med den som jag tar nästa steg.
Extra kul: Hyllie Bryggeris saison kommer att göra debut "på hemmaplan". Den första beställningen är nämligen en omgång flaskor till hotell och restauranger i Hyllie. Håll utkik under hösten!

 

FAKTA/ Michaels 3 tips till nybörjarbryggare

I takt med att den svenska ölkulturen utvecklats har hembyggandet fått en stor renässans de senaste åren. Är du sugen på att prova göra din egen öl? Här är Michael Nathhorsts tre tips:

  • Sätt igång! "Det är faktiskt väldigt enkelt att själv göra en öl som är lika god som de på 'Bolaget'; inte minst en ipa är tacksam för nybörjaren."
  • Var renlig! "Var ytterst noggrann med att ha rent där du brygger och när du brygger. Infekteras ölen av bakterier, särskilt i samband med jäsningen, förstörs den lätt. Mycket av utrustningen bör desinficeras."
  • Skriv upp allt! "Att dokumentera varje steg i din bryggprocess - hur du gör, vilka mängder och temperaturer du använder och så vidare - har du stor nytta av. Dels för att lära av dina misstag, dels för att säkra receptet om du nu skulle göra världens godaste öl."