Text Lisa Appelqvist

45 meter upp i luften! Så högt kommer det nya eventhuset att sträcka sig nedanför "Mother"-skulpturen i rondellen vid Malmömässan och Emporia. Höjden krävs för den vertikala vindtunneln, där besökaren får sväva fritt på en enorm luftpelare i ett simulerat fallskärmshopp.

Den nya vindtunnelanläggningen på 10 000 kvadratmeter blir Europas största. Här kommer det även att bli padelhallar, lounge, spa, restaurang, kontor och gym.

Om detaljplanen antas som planerat i slutet på augusti, så beräknas det första spadtaget redan till slutet på året.

Parkourpark
Just nu växer Hyllie som aldrig förr, 3000 kallar redan stadsdelen för hemma och 8000 har sina arbetsplatser här. Och fler ska det bli. I området "Söder om badhuset" till exempel. Inom de närmaste åren kommer cirka 350 bostäder, en ny förskola samt kontor och ett parkeringshus att "läka ihop" Kroksbäck med Hyllie.

Men redan i höst påbörjas förlängningen av den intilliggande Badhusparken. Här blir det en lekplats på temat djungel, massor av aktivitetsmöjligheter som basket, bordtennis och inte minst - en efterlängtad parkouranläggning för de lite våghalsiga.

Mera parkliv
I höst börjar även den stora stadsdelsparken att ta form. Parkens hjärta - den norra änden - ska anläggas, med siktet inställt på att stå färdig för skönt parkhäng till nästa sommar.

Här ska det så småningom bli ett kombinerat växthus, café och kulturell mötesplats, med plats för odlingsexperiment, en soltrappa ner mot parkens stordamm och en temalekplats.

Redan inför årets sommarsäsong stod Dagvattenparken färdig för att ta emot besökare. Parken har utformats med oväntade vyer, hemliga platser och lekfulla inslag - något för alla invånare i stadsdelen - till och med en damm för den lilla vattensalamandern som också har gjort Hyllie till sitt hem.

Saluhall för myllrande folkliv
Någon gång under 2021 är det också tänkt att "Embassy of Sharing" ska börja byggas. "Härbärget", som området mellan Emporia och järnvägsspåren också kallas, blir ett spännande kvarter som kommer att frontas av "Fyrtornet", Sveriges största kontorsbyggnad med en stomme av trä.

Här kommer det även att byggas bostäder, kontor, restauranger, serviceinrättningar, ett cykelhus samt en saluhall - planerad i internationell basarstil för att bjuda in till ett myllrande folkliv.