Ett modernt nytt torg, tänkt att bli Holmabornas vardagsrum - en mötesplats med bostäder och lokaler, kommer att växa upp här, mitt i det klassiska miljonprogramsområdet. Här bygger MKB tre stycken punkthus med totalt 61 lägenheter klara för inflyttning 2015. Två av dem blir hyresrätter, och ett av dem blir bostadsrätter, i Riksbyggens regi.

Genom att bygga de nya bostäderna i ett befintligt område och utnyttja de ytor som redan finns, slipper man att knappa in på grönområden, eller för den delen att kräva nya kommunikationer. Förtätning är hållbart, kort sagt.

Suddar ut gränserna

- Tanken är att sudda ut gränserna mellan gammalt och nytt, säger MKB:s nya vd Terje Johansson, som i ett kort tal välkomnar de nyfikna Holmabor som samlats för att bevittna det första spadtaget.

Han poängterar att Holma är så mycket mer än ett miljonprogramsområde, och tar självförvaltningen i området som exempel. Odlingsintresset i Holma är nämligen stort, och det har man tagit fasta på i utformningen av torget och bostäderna. Mellan två av husen anläggs ett orangeri som självförvaltarna kommer att sköta, där det också kommer att finnas odlingslotter att hyra för den som vill odla växter som normalt kräver ett varmare klimat.

Byggs ihop med resten av Malmö

Från att ha varit ett aningen ensligt beläget bostadsområde i Malmös utkant har Holma plötsligt fått Hyllie centrum runt hörnet, med allt vad det innebär. Citytunneln, arenan, Emporia, och snart även det nya badhuset. Och nu byggs alltså både hyres- och bostadsrätter - de senare hör i allra högsta grad till ovanligheterna i ett miljonprogramsområde. Men såväl MKB som Riksbyggen tror på Holmas framtid - tillsammans.

- Samarbetet med MKB är viktigt för oss, säger Maj-Britt Malmquist, säljchef Riksbyggens region Syd och fortsätter:

- Vi känner en enorm styrka i att jobba på det här sättet. Det är ett spännande profilprojekt och vi är väldigt hoppfulla om detta. Och vi har redan kunder som är intresserade av att gå in och köpa bostadsrätter här.

Lokal filmstjärna guidar runt

Ute viner stormen Sven, och det tänkta minglet har fått flytta in i Holmas allaktivitetshus på Snödroppsgatan 47. Det är trångt och luktar sött av lussebullar och glögg. För Sahar Sherzai, 10 år är det lite extra spännande. Hon är stjärnan i den film som strax ska visas, och bor i området.

Så sätts filmen igång (som du kan se här) och Sahar guidar oss genom den nya Holmastan - samtidigt som hon tittar på.

När filmvisningen är klar beger sig hela sällskapet ut i den begynnande stormen Sven. På platsen där husen ska byggas, intill vändplanen på Snödroppsgatan, väntar en grävskopa på Tekniska nämndens ordförande Milan Obradovic (S).
- Jag har faktiskt kört grävskopa förut, men det var nog 25 år sedan, säger han innan det är dags att ikläda sig hjälm och väst och greppa spakarna i fordonets förarhytt.

Efter ett assisterat testgräv sätter han på riktigt skopan i marken för Holma torg, och den tappra åhörarskaran jublar och applåderar, vinden till trots.

Första steget mot framtidens Holma är taget.