text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

Den här dagen hänger ballonger i guld och grönt i lyktstolparna på nya Holma torg och nyfikna fyller sakta det lilla torget som snart ska invigas med pompa och ståt.
Anna Lilja, fastighetschef på MKB, har följt utvecklingen i ett växande Holma under många år, ofta i nära samarbete med de boende:
- Det har funnits många idéer kring Holma och hur vi ska utveckla området, ända sedan 2008. Många av de idéerna kommer från er som bor här. Med lägenheter i flera storlekar har vi gjort det möjligt att stanna i Holma för att man trivs. Vi hoppas att torget ska bli en plats för möten och ett sätt att bjuda in till en välkomnande stadsdel, säger Anna Lilja i sitt invigningstal.
Det nya torget blir en synlig och central plats i ett bostadsområde som tills för några år sedan låg i Malmös ytterkant. Men med det växande Hyllie i söder ligger Holma snart, bokstavligt talat, i centrum.
Det är gröna värden som får stå i fokus när Holma växer; många gröna stråk, nyplanterade fruktlundar och gröna förskolegårdar. Mellan bostadshusen på torget ligger det uppskattade Växthuset som odlar både vänskap, grannsamverkan och grönsaker.

Konst för alla åldrar
Ingen invigning utan musik. För den detaljen i programmet står barn från Kulturskolans El Sistema- kör, ackompanjerade på gitarr. "Vi vill bygga Malmö med musik och sång", sjunger barnen innan ballongerna stiger till väders under applåder.
- Mitt tips är att ballongerna tar en tur in över stan, ser sig omkring och tänker "Äsch, vi drar hem till Holma igen", säger Patrik Widerberg, enhetschef på gatukontorets planeringsavdelning.
Dagens huvudperson, eller snarare -djur, är kaninerna i det än så länge hemliga verket "Kaninkärlek", väl dolt i draperat tyg. Konstnären Ann-Katrin Braf har gjort skulpturen som är Holmas första offentliga konstverk, skänkt av Malmö Förskönings- och planteringsförening. Alldeles lagom stor för att vara klättervänlig, och med inbyggd belysning, blir den navet på det nya torget.
- Det känns fantastiskt att ha fått förtroendet att göra något för Holma. Jag hoppas att "Kaninkärlek" tilltala alla åldrar. Kaniner står för lekfullhet och en okomplicerad inställning till livet, säger Ann-Katrin Braf.

"Bra att de gör fint här"
Så faller draperingen och "Kaninkärlek" är offentligt invigd. På några sekunder flockas barn i alla åldrar på kaninerna, med en leende Ann-Katrin Braf framför. För ovanlighetens skull skiner solen, så när lampan tänds är det knappt den går att ana. Men om några timmar faller skymningen och den får komma till sin rätt.
En av dem som har slutit upp på torget är Ebrahim Rezghjoo. Han bor sedan två år med sin familj i ett av de nya husen vid torget.
- Det är bra att de gör fint här och lockar folk till torget. Jag hoppas att alla uppskattar allt det fina här och att vi nu sköter om det tillsammans. Det passerar så många människor genom Holma på cykel. Jag hoppas att de ska känna sig trygga och kanske stanna till en stund, avslutar Ebrahim Rezghjoo.