Text Camilla Westemar / Foto Urszula Striner

700 personer har anmält sig till loppet som bland annat arrangeras av Unicef. Fem kilometer stafettlöpning, promenad, musik och picknickkorgar - allt för barnens bästa.

Stämningen är på topp i parken. Några lag värmer upp genom att titta närmare på picknickkorgens innehåll, andra med uppsnack och taktik för överlämningarna.

Det är folkfest för den goda saken och före detta höjdhopparen och Unicef-ambassadören Kajsa Bergqvist berättar just innan start att Unicef fått in 20 000 kronor, enbart från kvällens startavgifter.

- Det räcker för att ge 420 barn i katastrofområden en möjlighet att gå i skolan, säger Kajsa Bergqvist innan hon gör sig redo för att själv springa andrasträckan för sitt lag.

Springer på hemmaplan
Från Sydvatten kommer en imponerande skara laddade löpare. Av 90 anställda har 20 snörat på sig löparskorna den här kvällen.  

- Det ska bli kul. Vi springer ju lite på hemmaplan eftersom vårt kontor ligger här i Hyllie, säger Caroline Isendahl i väntan på start. Och så är det ju för en bra sak såklart.

Så går starten och de första löparna ger sig av. Knappt 20 minuter senare brakar peppande applåder loss när första laget kommer in för växling. Passande nog är det Löplabbets lag som växlar över först, sedan kommer en strid ström av löpare för att lämna över stafettpinnen.

Från Landskrona till Hyllie
För dem som hellre avnjuter Hyllie i ett långsammare tempo finns också en promenadklass. Glada kollegor från STR Service i Landskrona har tagit sig till Hyllie för att i samverkan med Quality hotel view i Hyllie upptäcka en växande stadsdel.

- I dag går vi för en bra sak och har trevligt samtidigt. Vi brukar göra sådant här tillsammans när vi kan. Det känns extra bra när det är till välgörande ändamål som Unicef och vi har laddat med nyttiga smoothies, säger Sandra Wahlgren med ett skratt.

Stafett för den goda saken
Bland företagslogotyper i rader syns Unicefs representanter. Tillsammans med Marathongruppen och MAI är de arrangörer av den första Stafesten i Malmö.

- Det känns så roligt att vara här och bara på startavgifterna har vi samlat in 20 000 kronor. Och då tillkommer det säkert bidrag från egna insamlingar och donationer från medverkande företag, säger Monica Bruhn, affärsansvarig på Unicef.