Text: Tobias Christoffersson
Foto: Peter Kroon 

Namnskyltarna sitter prydligt på plats, på alla entrédörrar och på trapphusens tavlor. 63 nya lägenheter, från 40 till 95 kvadratmeter, redo att ta emot sina hyresgäster. Ännu står de tomma, men bara i tre dagar till. De är alla uthyrda sedan länge och nu på fredag den 1 juli sker den stora inflyttningen - i Nevstens hus i kvarteret Embla söder om Hyllie Allé.
- Åtta år har det tagit. Det är för lång tid, men det är en härlig känsla att äntligen vara i mål. Vi är mycket stolta över det boende vi har skapat här, säger Gunnar Nevsten, vd för Nevsten Fastighets AB.
Han står på terassen till en av husets fyrarummare på sjätte våningen och blickar ut över fälten söder om Hyllie. Närmast är den mark som ska bli en stor, grönskande park och som ligger alldeles intill det nybyggda huset.
- Redan 2008 fick vi markanvisningen till projektet, men sedan drog detaljplanearbetet ut på tiden, och så kom lågkonjunkturen efter finanskrisen. Själva byggandet har gått ganska fort, 18 månader sedan vi tog första spadtaget i oktober 2014. 

Från två våningar till sex
Nu är huset alltså färdigt, och idag håller Nevsten housewarming och visning. Det är ett vackert och gediget hus med hög boendekvalitet och hållbarhet ägaren, som också är byggherre och förvaltare, kan visa upp.
Arkitektbyrån Kamikaze har skapat ett sammanhängande men samtidigt mycket varierat hus med tidlöst uttryck. Ut mot de större gatorna Hyllie vattenparksgata och Ymers gata dominerar tegelfasader i gult, rött och svart och huset sträcker sig upp till sex våningar. In mot gården och storkvarterets gränder är fasaderna putsade i samma färger samt vitt medan våningshöjden faller ner till fyra, tre och två. 53 av hyresrätterna är renodlade lägenheter kring tre trapphus i husets högre delar, medan 10 av dem gestaltats som stadsradhus med egna ingångar.

Generöst tilltaget
Tillsammans med Jenny Nevsten - Gunnars dotter, Nevsten är ett riktigt familjeföretag - tittar vi in i en av tvårummarna, på sjätte våningen. Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, ett sovrum med en flera garderober. Stora fönster, mycket ljus in. Ekgolv. Helkaklat badrum med tvättmaskin och torktumlare, kök från Ikea med induktionshäll och diskmaskin. Sådan är också standarden för alla lägenheterna.
- Vi bygger med den kvalitet som vi själva skulle vilja ha, och som vi tror att våra hyresgäster vill ha. Vi har till exempel dubbla antalet garderober i våra lägenheter jämfört med de flesta liknande, och det bestämde vi oss för tidigt, säger Jenny Nevsten.
- Jag vill själv ha mycket förvaring hemma, och då tror jag att mina hyresgäster också vill ha det!
Även uteplatserna är generöst tilltagna, och terrassen till just den här tvåan är helt makalös: ytan är minst lika stor som själva lägenheten, och den som så önskar kan utan besvär få rum med både matplats och loungemöblemang - eller varför inte ett växthus?

Tio stadsradhus
Vidare över gården, där grillplats, lekplats och odlingslotter ska komma på plats när det sista byggdammet lagt sig, till stadsradhusen. Lägenheterna i markplan har egen ingång och täppa såväl mot gården som mot gatan, men vi tittar istället in i en av radhuslägenheterna ovanpå, som nås med en trappa från gatan. Det är en fyra på 95 kvadratmeter i två våningar. Kök, vardagsrum och en balkong vid entrén i den nedre våningen, tre sovrum och en stor terrass. Terrassen har utsikt både mot gård och gata, vilket också innebär åt både öst och väst, det vill säga både morgon- och kvällssol.

Fokus på hållbarhet
Liksom alla hus i det nya Hyllie har Nevstens hus i kvarteret Embla fokus på hållbarhet. Värdena för energiförbrukning för själva fastigheten beräknas ligga cirka 40 procent under Boverkets norm. Till det bidrar flera faktorer.
- Vi har installerat 98 kvadratmeter solceller som ska ge oss all vår fastighetsel, alla våra fönster har bra u-värde, cirka 0, 9, och ftx-ventilation ser till att mycket värme återvinns. Sedan är det också bra ur energisynpunkt att huset har en platsgjuten betongstomme med hög täthet, säger Gunnar Nevsten.
Embla är Nevstens tredje lyckade nybyggnadsprojekt efter två tidigare i Västra Hamnen. Gunnar Nevsten hoppas på fler.
- Vi vill gärna ha en ny markanvisning här i Hyllie och bygga något liknande. Men då måste det gå fortare än åtta år!