Tvärs över vägen byggs Malmös nya familjebad. Några hundra meter bort ligger Malmö arena. Ridklubb finns i området, och Malmö stadion ligger inte heller långt bort. Tanken med HSB Sportsbyn är att aktiva och sportintresserade människor får ett fantastiskt utgångsläge.
- Det finns många etablerade anläggningar i området som är lätta att ta sig till, berättar Pernilla Nevsten, projektledare, HSB.
- Det är lätt att jogga i den Engelska parken som kommer att ligga här, badhuset ligger nära och kommunikationerna är bra. Det är ett perfekt läge för en familj där man har många olika intressen.

Vem tror du kommer vilja bo just här?

- Jag ser en aktiv människa, som bor här därför att de lätt vill kunna ge sig ut och resa eller för att de vill ha nära till sportaktiviteter. Någon som är nyfiken på livet. Och som vill ha närheten till stadspulsen men samtidigt ha en lugn vrå med balkong i västerläge mot en fridfull park.

125 hyresrätter
I den första av de tre etapperna byggs 125 hyresrätter med ett till fyra rum. Fokus ligger på mindre boenden. I ett senare skede bygger HSB även bostadsrätter här.
- Vi vill ju väldigt gärna bygga prisvärt, ytsmart och välplanerat, så att kostnadssteget att flytta till nyproduktion inte ska kännas så stort, istället vill vi att fler kan känna att de har råd att bo i nybyggda hus, säger Pernilla Nevsten.
Tanken om att erbjuda bra bostäder till rimligt pris grundade HSB redan 1923.
Men även om HSB tänker till när det gäller yta och pris, har man höga ambitioner för arkitektur och hållbarhet.
- Det ska vara något extra i arkitekturen i det hela. Samtidigt är det viktigt med långsiktighet - inredningen kan man alltid påverka själv, men det yttre bygger vi för alltid, så det måste vara hållbart över tid. Det måste vara förvaltningsbart och föreningsbart med den nytänkande arkitekturen.

Ljust och grönskande
Pernilla Nevsten konstaterar att det är mycket som inte är spikat än, men avslöjar att tankarna för arkitekturen rör sig kring ljusa bostäder med mycket glas.
Cyklar och bilar kommer man kunna parkera i garaget under jorden, och bilpool kommer att ingå i hyran de första åren - så att man inte behöver någon egen bil.
Grönska är också högt prioriterat. Den närliggande Engelska parken kommer att få flyta in mellan husen och den lummiga parken kommer att få en lite otydlig gräns in i de boendes mer privata sfär.
- Från balkongerna i västerläge kommer man kunna se ner i parken. Det blir som att ha en egen park, inpå gården.

"Snälla" material
Att bygga hållbart och miljövänligt är en självklarhet för HSB, som hos alla Hyllies byggherrar. I praktiken betyder det bland annat genomtänkta, omsorgsfulla val av material.
- Vi jobbar alltid efter lågenergianvändning, och använder material som är hållbara över tid. Vi ser inte materialkostnaden som kostnader, utan tänker snarare på slitaget som följer - därför vill vi att de ska hålla länge. Vi försöker även välja material som är snälla mot hälsan, utan mjukgörare och stark lukt.
- Jag tror att miljö är något man tar för givet att vi tänker på när man flyttar till oss. Och det gör vi, konstaterar Pernilla Nevsten.

Lägenheter mot gården
Tomten som Sportsbyn byggs på ligger nära Annetorpsleden. En fördel lägesmässigt - men något som kräver viss eftertanke och planering i ett tidigt skede.
- Vi kommer att göra en ljudutredning med viss hänsyn till trafiken. Lägenheterna kommer att vara riktade in mot gården - ingen kommer enbart ligga mot trafiken. Dessutom jobbar vi utifrån Miljöprogram Syd.

Ni kommer att bygga bostadsrätter i ett senare skede. Hur gör man om man vill bo i era hyresrätter?
- Det bästa är att bli bosparare och medlem hos HSB, för då har man förtur i vår kö.

 

RÖSTER FRÅN OMVÄRLDEN

Arkitekt Robert Fekete, Juul och Frost:
- HSB är engagerad uppdragsgivare som är mån om att involvera oss i processen, de har använt oss som den rådgivare vi förväntar oss att vara. Det är en transparant organisation att jobba med - man får insikt i den problematik som kan finnas och får vara med och påverka besluten.

 

Jonna Malmqvist, hyresgäst hos HSB:
- Jag tycker väldig bra om HSB. När det är något i lägenheten som går sönder är de snabba att komma hit och fixa det. Det är en engagerad värd som bryr sig om sina hus - och därför bryr de sig om sina hyresgäster. Dessutom tycker jag att det är bra hyra, man får mycket för pengarna.

 

Hyllie.com sätter betyg på HSB
HSB är en omtänksam byggherre och förvaltare som med långsiktighet och eftertanke bäddar för gott boende med människan i fokus. Att logistiken för en aktiv människa är a och o för ett gott liv har man med i beräkningen i planeringen av Sportsbyn, som blir strategiskt placerad med såväl simhall som arena bara ett stenkast bort. Hållbarhet är inget nytt modeord för HSB, utan snarare det man alltid tillämpar.

 

Kaxighet: 7

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 7

Internationell: 7

Klimatsmart: 10


Här kan du läsa mer om HSB Sportsbyn.

 

Här kan du läsa fler porträtt av Hyllies aktörer.