text Anders Behrmann
foto Peter Kroon

När hyllie.com kommer på besök en tisdag i mitten av september har de 300 första medarbetarna precis flyttat in. Dagen efter kommer ytterligare 300 och innan veckan är slut ska alla cirka tusen ordinarie medarbetare ha hittat sin plats på det nya kontoret.
Fast just begreppet "sin plats" är en sanning med modifikation. I Hubhult har man nämligen inga bestämda arbetsplatser.
- Vi vill skapa aktivitetsbaserade arbetsplatser, förklarar Lars Wingren som har varit ansvarig för hela Hubhultprojektet sedan 2011.
- Det finns skrivbord där du kan docka din laptop och koppla på en större skärm om du behöver det. Det finns cafébord och soffgrupper om du vill sitta så, det finns schäslonger längs med panoramafönstren om du föredrar det och det finns höga bord med barstolar om det passar bäst. Man väljer sin plats efter vad man behöver för tillfället.

"Vi tycker om när folk lägger sig i"
Varje enhet har ett basecamp där arbetsgruppen "hör hemma" och där man förväntas hitta sina närmaste kollegor. Men Lars Wingren och hans kollega Staffan Lindquist, vd för Ikea Services som förvaltar huset, poängterar gång på gång att öppenheten och transparensen är nyckelord.
- Vi tycker om när folk lägger sig i. Man ska kunna gå förbi en grupp som håller på med ett projekt och säga "Aha, ni jobbar med den grejen - det gör jag också…", säger Staffan Lindquist.
Att definiera exakt vad Hubhult är, är inte helt enkelt. Det är inte Ikeas huvudkontor och det är inte ett vanligt kontor. Mötesplats är ett begrepp som ofta används.
- 2009 började tankearbetet kring att skapa något nytt här. 2011 satte vi igång med projektet på riktigt, säger Lars Wingren.
Det finns primärt tre faktorer som gjorde att det blev i Malmö och Hyllie som Hubhult skapades:
- Det stora nya varuhuset på andra sidan Pildammsvägen gör att vi blir till ETT Ikea - varuhus och kontor i ett. Punkt två handlar såklart om närheten till Kastrup. Vi har 1460 steg från Hubhult till tågstationen i Hyllie och därifrån knappt tjugo minuter till gaten på Kastrup. Den tredje punkten handlar om att infrastrukturen mellan Malmö och Älmhult är bra och det är fortfarande i Älmhult som IKEA har sina rötter och hjärta, säger Lars Wingren.
Namnet Hubhult är inte helt oväntat en lek med ord: Hub står för samlingsplats och hult är en hyllning till Älmhult.

Specialchartrade bussar till en början
De cirka tusen personerna som numera tikkbringar sina arbetsdagar i Hubhult kommer mestadels från Sockerbruket i Helsingborg. Alla som har jobbat där fram till nu har flyttat till Malmö, samtidigt som hela Ikeas IT-avdelning flyttar in i Sockerbruket. Under en period kommer det att gå specialchartrade bussar från Höganäs, Väla och Ängelholm för att underlätta för pendlarna.
- Vi är noggranna med hållbarhetstänkandet och ser gärna att medarbetarna i första hand tar tåg och buss. Vi har också ett helt gäng Ikeagula cyklar på bottenvåningen som man kan använda till att cykla över till varuhuset eller bort till Hylliestationen, säger Staffan Lindquist.
Hållbarhet är en del av IKEAs dna och något som alltid prioriteras i alla nya byggnader. Med Hubhult siktar man på att nå upp till högsta möjliga standard i BREEAMs klassificering Outstanding.

 

Cyklarna i entrén ska uppmuntra medarbetarna att ta sig till varuhuset på andra sidan vägen eller till tågstationen fem minuter bort i Hyllie. 

Cyklarna i entrén ska uppmuntra medarbetarna att ta sig till varuhuset på andra sidan vägen eller till tågstationen fem minuter bort i Hyllie.

 

- Vi ligger bra till där och om vi klarar det så är vi det första kontorshuset i Norden som når högsta klassen, säger Staffan Lindquist.
- Allra helst ville vi bygga ett platt paket när vi skissade på husets form, men det blev lite svårt. Så vi skapade en bas på 60 gånger 60 meter och byggde efter den. Sen sa Malmö stad att vi var tvungna att bygga en park i anslutning till huset, men då sa vi att "Nej, vi ska bygga en trädgård". Och det har vi gjort.
223 träd, varav många fruktträd, ängsgräs och lite böljande ytor ska ge känslan av trädgård runtom Hubhult. Gångvägar kommer att anläggas, men Lindquist och Wingren hoppas att folket kommer att skapa sina egna gångstigar.

Skärmar av utan att stjäla ljus
Längs med hela fasaden sticker det ut skärmar runt fönstren. Vinklarna är exakt beräknade för att skärma av det direkta solstrålningen in på kontoret, utan att ta bort för mycket ljus. Taket är sågtandat där de norra sidorna har fönster och de södra sidorna är täckta med solpaneler. Tillsammans med 46 vindkraftverk fördelat på tre parker i Härjedalen och Dalarna är kontoret och varuhuset helt självförsörjande på förnybar energi.
- Och kolla på den här trappan, säger Lars Wingren och pekar på en flera meter bred trappa som ser ut att funka bäst som sittyta.
- Den är helt gjord av spillbitar från Hemnesbyråer. Varför ska vi slänga en väldans massa bra ändträ från byråbenen när det kan användas?
Guidningen fortsätter en bra stund till och visar bland annat en intressant mötesrumsby, två tysta rum på bottenvåningen, en stör-ej-avdelning och gigantiska stängbara trälådor där man kan ha workshoppar. Utanför fönstret mot nordväst har IKEA en markanvisning.
- Det är där vi utreder möjligheterna till att bygga ett hotell. Inga beslut är tagna ännu så jag kan inte säga så mycket mer än så, säger Staffan Lindquist.

Men tycker ni att allt har blivit så bra som ni hade velat?
- Vi är fantastiskt nöjda. När medarbetarna kom hit första gången sa de "Wow - det här känns som Ikea". Bättre betyg än så kan vi inte få.