Text Lisa Appelqvist / Foto Urszula Striner

"Du måste ta av dig skorna här". En dotter instruerar sin pappa när de precis har klivit in genom den välvda huvudentrén. Hyllies nya skola (som alltså är uteskorfri - blåa överdragssockar i plast eller medhavda inneskor gäller) tog emot sina egna första förskoleklasser redan efter sommaren.

I en hel termin har de yngsta eleverna sedan väntat på att få nya skolkamrater.

Vårterminens första skoldag var det dags, när de första bussturerna med hundratals elever från Fridhemsskolan, från förskoleklass upp till sjätte klass, rullande in i Hyllie. Här ska de gå i ett år medan deras egen skola får sin välbehövliga renovering.

- Första skoldagen gick ett par av våra egna sexåringar runt i klassrummen och hälsade de nya eleverna välkomna, berättar Hyllievångsskolans rektor Ewa Elfgren.

Hennes skolledning i Hyllie har numera fått sällskap av Fridhems personalstyrka med kollegan och rektorn Tanja Vivlund i spetsen. En vecka in i terminen har eventuella farhågor med de dagliga skolskjutsarna mellan Fridhem och Hyllie kommit på skam. Barnen har redan lärt sig namnen på chaufförerna som anpassar rutten efter de minsta trafikbelastade vägarna.

Färgglatt och ljust
När morgonens första skolbuss anländer Atles gata skyndar Fridhemsbarnen av - först in igenom den stora entrén vinner. En allé av solgula cykelställ och självlysande runda sittbänkar leder vägen dit.

- Skolskjutsarna har levt upp till alla förväntningar och vi känner oss lyckligt lottade över att få vara här på denna fina skola, säger Tanja Vivlund samtidigt som hon hälsar både sina och Hyllievångsskolans barn välkomna.

"Godmorgon!" är det vanligaste ordet i korridorerna så här dags, strax över klockan åtta på morgonen.

- Det är faktiskt lite roligt att få åka buss. Man får upptäcka nya saker, säger Ivar som går i klass 4C.

Han och klasskompisarna Una och Sunneva summerar den första veckan på nya skolan:

- Vår gamla skola var rätt gammal och inte så färgglad. Det var inte lika spännande att sista i klassrummen som här. Det var bara helt normalt, säger Sunneva som särskilt gillar den nya skolans musiksal, med stolar som är som fåtöljer och skynken som kan användas som ridå:

- Man kan göra fina uppvisningar där.

Unas favoritplats är biblioteket, med panoramautsikt över skolgården (också en favorit med mjuk asfalt och roliga gungor), högt och luftigt i tak och en läshörna med mjuka sittpuffar.

- Alla lokaler är ljusa och fina, väldigt färgglada och väldigt praktiska också, konstaterar hon.

Ljuddämpad matsal
En gemensam favorit hos de tre klasskamraterna är gymnastiksalen.

- Första lektionen var fantastisk! Det är en riktigt stor upplevelse att vara i den stora gympasalen. Det finns många roliga saker som man kan göra där - som att leka pjätt och sånt - för det är en så stor yta att röra sig på, konstaterar Ivar.

När vädret blir bättre ser alla tre fram emot att använda de två uteklassrummen som ryms på varsin takterrass, med utsikt över skolgården och det som så småningom ska bli Hyllie stadsdelspark.

Även de vuxna är nöjda med den nya skolbyggnaden.

- Matsalen är en gigantisk skillnad mot Fridhem, ljuddämpningen är helt fantastisk. Volymen och de öppna, ljusa lokalerna - jag tror att det bidrar till glädje, säger rektor Tanja Vivlund.

- Vi har fantastiska lokaler. Och det är bra att vi fyller dem med elever som behöver en skola. Vi finns ju här för alla barnen, oavsett varifrån de kommer, säger kollegan Ewa Elfgren som under det senaste halvåret har hunnit bo in sig i Hyllievångsskolan med sina f-klasser.

"Vi skriver historia nu"
Liksom att ta emot ett "jättetryck" med studiebesökare från när och fjärran, bland annat nyfikna på våningsplanens indelning där ett stort gemensamt utrymme med en köksö omringas av klassrummen i fil med tillhörande grupprum, fritids, rum för specialpedagog och lärarrum.

- Det är byggt för att ge arbetslagen alla förutsättningar för ett bra samarbete, konstaterar Ewa Elfgren som även imponeras av hur arkitekten och Malmö stad har byggt bort dolda hörn och utrymmen.

En milstolpe är nådd, alla klassrum utom två är äntligen fyllda. Till hösten är skolan fulltalig med cirka 550 elever. Nu fortsätter arbetet att formulera och utveckla den pedagogiska tanken på Hyllievångsskolan.

- Våra egna f-klasser är de första som kommer att gå hela vägen till och med sexan. Allt vi gör är för första gången. Vi skriver historia nu. Hyllievångsskolan är en liten skola sett till antal elever än så länge, men vi har ett stort uppdrag. Det är vi som formar traditionerna och sätter det som vi vill ska sitta i väggarna. Det är en spännande resa vi har börjat.

"Flutit på fint"
En resa som för en stor del av skolans nytillkomna elever alltså börjar med en bussfärd från Fridhem. Till en stadsdel under uppbyggnad och med byggarbetsplatser som grannar.

- Fridhemsflytten har varit en stor utmaning. Skolorna har i god tid gjort ett jättejobb i dialog med bussbolaget och byggherrarna. Vi har hjälpt till med busshållplatser och skyltning. Skolskjutsarna flyter på väldigt fint, konstaterar Linda Dalundh på gatukontoret.

Atles gata är numera punktmarkerad för skolbussarnas hållplatser. Där råder parkerings- och stoppförbud för persontrafik.

Byggtrafiken är dirigerad till Ymers gata och längs Hyllie vattenparksgatan finns parkeringsplatser för p-skiva, för föräldrar som själva måste lämna och hämta sina barn.

- Jag uppmanar alltid föräldrarna att undvika ta bilen. Det har jag gjort på alla mina skolor. Cykla, eller parkera en bit bort, istället för att köra hela vägen fram. Annars blir det lätt rörigt för barnen, säger rektor Ewa Elfgren.