När de drygt 120 speciellt inbjudna nyfikna lunchgästerna minglat och ätit tog Malmö stads fastighetsdirektör Börje Klingberg mikrofonen.

- Många ska känna stolthet över att Hyllie blivit så bra som det blivit, konstaterade han och nämnde bland annat den pionjäranda som råder bland områdets aktörer.

Den mesta av pionjärerna - Percy Nilsson, som började med att bygga en arena när inget annat fanns där ute - berättade närmare om sina planer på ett budgethotell.

Percy _432

Percy Nilsson.

- Jag tror att Hyllie kommer att bli en riktigt stor turistattraktion, och att det kommer att finnas en efterfrågan på billigare hotellrum. Här ska man kunna bo från 400 kronor per natt, berättade han.

 

Advokat hyllar Hyllies läge

Allt fler företag väljer att hyra kontor i Hyllie centrum. Wistrands advokatbyrå, till exempel - den första hyresgästen i sitt slag som lämnat stadskärnan för Hyllies läge och översta våningen i Point Hyllies ljusa kontorslokaler.

- Det ska vara lätt för våra kunder att komma till oss, och lätt för oss att ta oss härifrån, konstaterade Wistrands Kristian Lundius.

Advokat _432

Kristian Lundius, Wistrands advokatbyrå.


Ett viktigt integrationsprojekt

Hyllie centrum är inte bara ett skinande nytt område. Det är även en viktig del i Malmös integrationsarbete, påminde Mikaela Peetre Malthe, projektledare på Malmö stads stadsfastigheter, och berättade om badhuset som länkar Holma-Kroksbäck till Hyllie centrum.

- Vi tar det första spadtaget på tisdag. Förhoppningen är att det inte bara blir ett nytt besöksmål utan även kan påverka simkunnigheten i stadsdelen.

 

Klimatsmart området med kontrakt

Representanter från Malmö stad, VA Syd och E.on fanns på plats för att summera arbetet med Hyllies klimatkontrakt.

- Vi gör grovjobbet för att det ska vara lätt att göra rätt för de som flyttar hit, sa Eva Kristensson, marknadschef på VA Syd.

 

Klimatkontrakt _432

Eva Kristensson, VA Syd, Kristina Lembre, miljöförvaltningen och Mattias Örtenvik, E.on.

 

E.ons Mattias Örtenvik kommenterade de smarta energilösningarna som området är testbädd för:

- Hyllie är ett av de hetaste smart grid-projekten i Europa.

Eva Kristensson fyllde i:

- Arbetet för till exempel det intelligenta soprummet börjar redan i köket. Man måste se sin insats och känna att man bidrar.

Det kommer exempelvis Roth fastigheters blivande hyresgäster att göra.

- I kronor och ören kommer man att kunna följa sin energiförbrukning på en skärm i lägenheten, berättade Rikard Roth.

På plats fanns även en av hans första blivande hyresgäster Louise Hallén, som berättade hur ett nytt hem med kanonläge i Hyllie kommer att korta hennes restider med timmar varje vecka.

- Dessutom är det nära till stan, men ändå lite utanför.

 

Grönskan kommer

Efter en lång kall vinter kan grönskan kännas avlägsen - men inte i Hyllie. Det förklarade gatukontorets Susanna Kapusta och Eva Delshammar, som berättade närmare om planerade parker och planteringar.

- Om 25 dagar beräknas bokträden på torget här utanför slå ut, sa Eva Delshammar.

  Åhörarna fick även veta att 93 000 alliumlökar planterats inför den stundande Eurovision-festen, och att blomsterlådor ska placeras ut för att smycka området redan i nästa vecka.

- I slutet av maj börjar jobbet med att färdigställa Hyllie allé, som kommer att bli en av landets grönaste gator, lovade hon.

 Gk _432

Gatukontorets Susanna Kapusta och Eva Delshammar visar hur Hyllie kommer att grönska.