Thomas Jönsson har varit medlem i bilpoolen Sunfleet i ett år. Ett val som varit en noggrann avvägning mellan behov och kostnader. Och eftersom han pendlar från hemmet vid Värnhem med tåg till jobbet i Köpenhamn har bilpoolen passat perfekt.
- Det har i stort sett alltid funnits bil när jag har behövt det. Sunfleet har utökat där de har sett att det finns behov, säger Thomas Jönsson som fått förändrade resvanor på senare tid.

Byter från tåg till bil i Hyllie
- Mitt resande har ju blivit lite annorlunda de sista månaderna eftersom jag åkt till min flickvän i Ystadtrakten några gånger i veckan. Så jag har tagit tåget från Köpenhamn, hoppat av i Hyllie och åkt vidare med bil därifrån, säger Thomas Jönsson.
Sunfleets bilpool i Hyllie är i skrivande stund bara ett par månader gammal. Än så länge består den av två bilar, en Volvo C 30 och en V 60, men de kommer att bli fler när efterfrågan ökar.

Färdig att köra
Thomas bokar bil i datorn eller via en app i telefonen. Fem minuter innan bilen ska hämtas ut kommer ett SMS med pinkoden till bensinkortet och eventuellt annan information.
Med Sunfleetkortet och den personliga pinkoden kan Thomas hämta ut bilen, sätta i nyckeln och köra vidare.
- Nyckel och bensinkortet ligger i handskfacket. Den enda förpliktelsen jag har är att se till att det är minst en halv tank kvar när jag ställer tillbaka den, säger Thomas Jönsson.
- Jag har haft väldigt mycket nytta av bilpoolen.

Bilpool på köpet för hyresgäster
Än så länge är det resenärer som Thomas som dragit nytta av bilpoolen. I takt med att området växer och människor flyttar in kommer behoven att förändras. Sunfleet har sedan tidigare bland annat etablerat sig i kvarteret Fullriggaren i Västra hamnen. Där ingår tillgången till poolbil i hyran.
Hur Sunfleets framtida etablering på Hyllie kommer att te sig är ännu oklart.
- Men vi för diskussioner med några av byggherrarna om ett samarbete, säger Olof Holmgren, regionalansvarig på Sunfleet Syd.

 

Fakta Sunfleet
En bil när du behöver det. Det är konceptet bakom Sunfleet som började i Göteborg i 1998 och som ett pilotprojekt Civitas och Mobility Management för nästan sex år sedan i Malmö. I dag har företaget bilpooler i 34 orter i landet, bland annat i Göteborg Lund och Malmö.
Ett medlemskap i Sunfleet kostar 149 kronor i månaden.

Läs mer om Sunfleets bilpool.